Uusi Suomi: Maailman asia on meidän!

by , under Thomas Elfgren

Thomas Elfgren*

Pian on kulunut 72 vuotta siitä kun ensimmäiset suomalaiset sotalapset matkustivat laivalla Ruotsiin. Finlands sak är vår – Suomen asia on meidän sanoivat ruotsalaiset, jotka kuuden vuoden aikana (1939-1945) vastaanottivat suojelutarkoituksessa 72 000 lasta. Myös Tanska ja Norja kantoivat kortensa kekoon lapsien pelastamiseksi talvi- ja jatkosodan jaloista. Yli 15 000 jäivät palaamatta.

En Finne igen sanoivat ruotsalaiset kun työn perässä Ruotsiin 1960- ja 1970-luvulla muuttanut suomalainen syyllistyi rikokseen. Maahanmuuttajien joukossa oli pieni vähemmistö, joiden pahojen tekojen yleistäminen oli tavanmukaista. Työperäinen muuttovirta Suomesta laittoi Ruotsin talouden nousukiitoon.

Toisen maailmansodan jälkeen suhtautumisemme pakolaisiin oli kielteinen. Nuiva suhtautuminen oli yleisesti tiedossa ja se näkyi myös tilastoissa. Rautarouva Eila Kännö sai kiitosta ja mainetta Suomen rajojemme vartijana. Maailmalla vellovat kriisit eivät virkamiehiä ja suomalaisia hätkäyttäneet. Maailman asia ei ollut meidän.

Suomi on 40 vuoden aikana vastaanottanut noin 40 000 pakolaista eri maiden kriisipesäkkeitä. Luku on pieni verrattuna esimerkiksi muihin Pohjoismaihin.

Tänään vietetään Maailman pakolaispäivää – The World Refugee Day. Päivän tarkoituksena on muistuttaa maailmaa humanitäärisistä kriiseistä ja pakolaisista. Pakolaisena eläminen ei ole valintakysymys. Siihen joudutaan, niin kuin siihen joutuivat myös muihin pohjoismaihin lähetetyt suomalaiset sotalapset.

Maailman asia on meidän! Se on meidän kahdesta syystä; humanitääristen kriisien lieventäminen on sivistynyt velvollisuus ja sillä osaltaan estetään kriisien leviäminen.

** Thomas Elfgren on Keskusrikospoliisin rikosylikomisario. Hän on tullut tunnetuksi psykologisen profiloinnin asiantuntijana, järjestäytyneen rikollisuuden torjuntayksikön päällikkönä sekä sotarikos- ja joukkotuhontatapausten tutkinnanjohtajana.

Alkuperäisen blogikirjoituksen voi lukea tästä.

Tämä blogikirjoitus julkaistiin Migrant Talesissä luvalla.

 

 1. Iam

  Hi Mt,all and

  Thomas Elfgren
  Smile

  Oh tp1 Me dont know too,i wish me was moderator LOL
  Heeeeeelp, some body help dear tp1 please
  But tp1 dont be worry, all is okay
  Have a great day uuuu all