Suomen viharikosvastainen yhdistys ry: Kaksi raporttia, joiden pitäisi huolestuttaa meitä

by , under Suomen viharikosvastainen yhdistys

 

LEHDISTÖTIEDOTE

SUOMEN VIHARIKOSVASTAINEN YHDISTYS RY*

FINSKA ANTI-HARBOTTSORGANISATION RF

2.12.2018

 

Kaksi raporttia, joiden pitäisi huolestuttaa meitä

Tällä viikolla Suomi sai kylmää vettä niskaansa kahdesta raportista, joista käy ilmi että viharikokset, vihapuhe ja rasismi mustia ihmisiä kohtaan ovat massa vakavia ongelmia. Voimme kysyä miten on mahdollista että tällaista tapahtuu maassa joka väittää koulutusjärjestelmänsä  olevan maailman parhaita?

Keskiviikkona, Euroopan perusoikeusviraston (FRA) raportti paljasti, että 12 kyselyyn osallistuneesta maasta Suomi oli pahin paikka Afrikkalaistaustaisille.

Seuraavana päivänä, Poliisiammattikorkeakoulu (POLAMK) julkaisi viharikosraporttinsa vuodelle 2017, jolloin vihanrikokset nousivat 8%:  1 165:een tapaukseen verrattuna edellisvuoteen  (1 079): .

Huolestuttavaa POLAMK raportissa oli uskontoon johtuvien hyökkäysten nousu 58%. Aiempien vuosien tavoin, suurin osa viharikoksista (69,8%) johtui etnisestä tai kansallisesta taustasta, kun taas henkilön uskonnosta johtui 20,1%.

Sisäasiainministeri Kai Mykkänen sanoi parlamentissa, että FRA-raportti on vakava viesti koko suomalaiselle yhteiskunnalle. Hän sanoi, että Suomi tulee toistuvasti esiin viharikosten ja vihapuheen kärkisijoille Euroopassa.

Vaikka hallitus ja ministeri Mykkänen ilmaisevat huolestuneisuutensa rasismin noususta Suomessa, on selvää, että liian vähän on puututtu siihen yhteiskunnallisena ilmiönä..

Hyvä esimerkki on äskettäinen tapaus jossa kaksi miestä kutsui julkisella paikalla mustaa naista n-sanalla.. Vaikka nainen ilmoittaisi tapahtumasta poliisille, miehet saivat vain 60 euron sakot loukkauksesta. On monia muita esimerkkejä tämäntapaisista lausahduksista,. jopa tiettyjen opettajien, joiden olisi pitänyt tietää paremmin, Usein nämä vähättelevät tai eivät usko, että Suomessa on rasismia.

On selvää että pelonlietsonta, liian vähäinen johtajuus viharikosten ja vihapuheen torjumiseksi ja maahanmuuttolain kiristämiset ovat ruokkineet toisiaan ja tehneet Suomesta vihamielisen ympäristön maahanmuuttajille ja vähemmistöille, erityisesi afrikkalaistaustaisille ja muslimeille.

Yhdistys uskoo, että keskeisin vastuu viharikosten ja vihapuheen nousuun kuuluu meille kaikille täällä asuvissa.. Yksi iso ongelma on hallituksemme, jossa on vuodesta 2015 lähtien  istunut populistinen maahanmuuttovastainen puolue.

Olisi naiivia,, jopa vastuutonta, väittää, että uusi hallitus yksinomaan tulisi korjaamaan ongelman.

Olemme lähimenneisyydessä nähneet yhteiskunnallisia liikkeitä ja rohkeita ihmisiä,, kuten Rosa Parks, jotka ovat  haastaneet rasismin. Suomi tarvitsee nyt tällaisia ihmisiä enemmän kuin koskaan.

 

Lisätietoja antavat:

 

Enrique Tessieri                                                   Ahti Tolvanen

puheenjohtaja                                                       sihteeri

040 8400773                                                       046 8129790

[email protected]

www.facebook.com/nohatenetwork

@NoHateNetwork

 

* Suomen viharikosvastainen yhdistys ry perustettiin syyskuussa ja lokakuussa sitä kirjattiin Patentti ja rekisterihallitukseen.  Yhdistyksen tarkoitus on viharikosten ja kaikkinaisen syrjinnän vastustaminen ja torjuminen Suomessa kuten antisemitismin, islamofobian, afrofobian, sukupuolisen ja muun sosiaalisen syrjimisen.