Siirtolaisuusinstituutti: ”Mun stadi” kertoo Helsingistä somalinuorten näkökulmasta

by , under Migrant Tales

Siirtolaisuusinstituutin syksyn toinen kirjauutuus esittelee siirtolaisnuorison ajatuksia Suomesta ja suomalaisuudesta. Kirjan tekemiseen osallistuneita nuoria yhdistää se, että heidän vanhempansa ovat kotoisin Somaliasta ja että he ovat koko lapsuutensa tai ainakin suuren osan siitä asuneet Suomessa. Kirjassa nuoret tarkastelevat sanoin ja kuvin suhdettaan uuteen kotikaupunkiinsa Helsinkiin.
Here is a link to YLE about the book.
”Mun Stadi” tuo lukijan tulkittavaksi seitsemän nuoren maalaaman kuvan, jossa suomalaisuus, siirtolaisuus, etnisyys ja paikallisuus näyttäytyvät mielenkiintoisesti uudessa valossa. Suomessa syntyneet somalinuoret kokevat pääosin olevansa kotonaan Helsingissä mutta tavalla, jolla ei välttämättä ole vielä nimeä: ”kai me ollaan jonkinlainen uusi sukupolvi suomalaisia ja itse kukin vähän kaikkea muuta”. Suomalaisuus ja stadilaisuus määrittyvät tätä kautta väkisinkin uudelleen erilaisina alakulttuurisina merkityksinä.
Perinteisesti toisen polven siirtolaisten on ajateltu integroituvan vahvasti uuden kotimaansa tapoihin vanhempiensa esimerkin vastaisesti. ”Mun Stadin” perusteella Helsingin somalinuoret ovat enemmänkin välitilassa uuden ja vanhan kulttuurin välillä. Afrikkalainen yhteisöllisyys ja uskonnollisuus painavat edelleen vaakakupissa mutta toisaalta uusi kotiseuturomantiikka ja suomalainen tapa toimia ja ajatella ovat jo muokanneet heidän identiteettiään: ”Somalialaisissa perheissä on erilainen tapa kasvattaa lapsia kuin suomalaisissa, mut loppupeleissä, kun asuu Suomessa niin monta vuotta niin kasvatustapa länsimaistuu”.
Mukaan mahtuu myös nuorekasta kritiikkiä lähtökulttuuria ja uuden maan oloja kohtaan. ”Mun Stadi” onkin mielenkiintoinen ajankuva 2010-luvun Suomesta, jossa maahanmuutto ja siihen liittyvät uudet ilmiöt ovat olleet voimakkaasti esillä julkisessa keskustelussa viime vuosina.
SUORA TEKIJÄKONTAKTI: HELENA OIKARINEN-JABAI, P. 044-089 8757. EMAIL: [email protected] 
● MUUT MEDIAKYSELYT: SIIRTOLAISUUSINSTITUUTIN TIEDOTTAJA JARI NIKKOLA, P. 02-284 0470. EMAIL: [email protected]
●  KIRJATILAUKSET: SIIRTOLAISUUSINSTITUUTTI SATU LÖPPÖNEN. P. 02-284 0440. EMAIL:[email protected]FI