Savon Sanomat: Rasismi on uhka kaikille

by , under All categories, Enrique

Enrique Tessieri Puheenjohtaja Kansainvälinen Mikkely ry ja Alain Minguet Puheenjohtaja Joensuun seudun monikulttuurisuusyhdistys ry

Miksi meidän tulisi olla huolestuneita rasismin noususta Iisalmessa, Lieksassa ja muualla? Mitä se kertoo Suomen yhteiskunnasta ja sen pahoinvoinnista?

Suomessa rasismi on noussut ihmisten tietoisuuteen yhä voimakkaammin erityisesti viimeisten kahden vuoden aikana. Siitä vaikeneminen ei ole oikea tie.

Ilmiötä ei voi selittää syyttämällä maahanmuuttajia. Lausahdus “meidän kotiseudulla ei ollut rasismia, ennen kuin tänne muuttivat maahanmuuttajat”, ei tunnu selittävän perimmäistä syytä.

Miten on mahdollista, että niin pieni joukko, reilu kaksi sataa, maahanmuuttajaa voi saada Lieksassa niin paljon vastustusta, vihaa ja pahaa aikaan?

Yhdysvaltalainen vapaustaistelija Martin Luther King Jr. (1928 – 1968) edesauttoi elämässään merkittävästi mustien oikeuksia 1950- ja 1960-luvuilla. Hänen neuvonsa kantautuvat myös tämän päivän keskusteluun. Hän sanoi: “Vihaa ei voi poistaa vihalla, vain rakkaus pystyy siihen.” Strategiamme rasismia ja vihaa vastaan tulee olla sama kuin Kingin.

Taistelu rasismia vastaan on myös askel meidän lastemme ja lastenlastemme paremman tulevaisuuden puolesta. He voivat elää maassa, jossa rasismi ja viha toisia kohtaan ovat poikkeus ja harvinaisuus.

Suomeen mahtuu paljon erilaisia ihmisiä. Voimme olla hyvinkin erilaisia, mutta olemme kaikki tämän maan asukkaita. Pohjana on kunnioitus ja hyväksyntä puolin ja toisin. Tämä ei ole uutta suomalaisille, vaan se on tapa, joka on ollut aina läsnä.

Rasismi on uhka kaikille, myös niille, jotka levittävät sitä tietoisesti tai tiedostamattaan. Jos annamme rasismin ja eriarvoisuuden voittaa, seurauksista tulee kohtalokkaat. Köyhdymme yhteiskunnallisesti, poliittisesti ja ennen kaikkea taloudellisesti.

Mitä tapahtuu kylälle, maakunnalle tai maalle, jos saamme rasistisen leiman? Kuinka monta osaava ihmistä tai maahanmuuttajaa haluaa pysyä täällä ja muuttaa tänne? Kuinka monta yritystä haluaa sijoittaa rahaa ja luoda työpaikkoja? Uskomme, että hyvin harva. Ne, jotka pystyvät, muuttavat muualle etsimään parempaa työtä ja valoisampaa tulevaisuutta.

Voimme olla ylpeitä monista hienoista saavutuksistamme Suomessa, mutta rasismi ei kuulu tähän listaan. Suomessa on paljon valveutuneita esimerkillisiä kansalaisia, jotka eivät hyväksy nyt yhteiskunnassa vellovaa keskustelua. Näiden ihmisten tuleekin puhua ja kuulua entistä äänekkäämmin.

He ovat ymmärtäneet, että toimivaa ja pysyvää yhteiskuntaa ei voi rakentaa vihan perustukselle.

Lue juttu Savon Sanomissa.

 1. Allan

  Yes indeed, what offending things have the 200 done? How about you elaborate on that a bit. Why don’t you ask the locals how the newcomers respect and accept the local culture?

  • Enrique

   Allan, you can take a look at one disturbing side of Lieksa on Facebook. Are you stating that the comments on this Facebook page and the reaction of some of the inhabitants is ok and acceptable?

 2. Allan

  No, I am not saying that. I am saying there must be a _reason_ as to why some people have some reaction. Apparently they are “letting out steam” – but why has the steam been collecting? Why has that not been asked? You can not expect some town being genetically inclined to be vehemently racist so there must be something to explain all this. Unless it is the media lying as usual which then causes rumors and gossip to spread as there is no facts you can believe.

  I would ask – is it due to – as you write, because there has been “finlandisation” in Lieaksa and the “socially aware” people have been hushing up the discussion as its “not allowed”? It used to be like that in the “good old days” you know, you could not say anything against Soviet Union publicly. Looks quite similar now – neuvostovastainen = maahanmuuttajavastainen and we soon have legislation banning any neuvostovastainen propaganda, or was it monikulttuurivastainen.

  Banning the reaction is quite stupid, instead of working into finding what is causing the reaction and working to alleviate the original problem. Its like having a problem with sooty smoke, you ban chimneys, others being a bit more in the know ban burning old tyres in the furnace, but I would establish a recycling place for old tyres as the original problem is having a lot of tyres in the yard. Then you can say someone burning old tyres is doing the wrong thing if they have an option. What I am seeing is a lot of sooty smoke and no explanation as to why and only talk is “chimneys are bad”. Find why the tyres are being burnt. But you don’t ask that, you just write about the people putting their white linens on the line and getting soot on there.