Riittää jo rasismi ja "suvaitsevaisuus" – tarvitsemme dialogia!

by , under All categories, Enrique

Ahmed Al-Nawas & Miriam Attias* 

Olemme keränneet rasisminvastaisen viikon ajan allekirjoituksia otsikon nimiseen julkilausumaan (www.adressit.com/julkilausuma), sillä mielestämme suomalaiseen kulttuuriin ei kuulu eikä sovi ihmisarvojen hierarkia. Tähän mennessä julkilausuman on kirjoittanut 730 henkilöä. 

Julkilausumassamme toivomme dialogia ja vastustamme rasismia sekä ylhäältä määriteltyä suvaitsevaisuutta. Jaakko Hämeen- Anttila kuvasi HS:n kulttuuriraatilaisena tilannetta, josta puhumme: rasismi ja rasisminvastaisuus eivät juuri keskustele keskenään. Dialogia on helppo käydä samanmielisten kesken, mutta kuinka paljon me kukin uskallamme haastaa itseämme myös yli oman hiekkalaatikon?

Tarkentaaksemme toivetta dialogista: meidän mielestämme on tärkeää, joka kerta, keskustella yleisen tason lisäksi myös yksittäistapauksista. Rasismin tuomitseminen yleisellä tasolla, mutta kieltäytyminen yksityistapausten kommentoinnista on ongelman kieltämistä. Tarkennukset, perustelut ja täsmällisyys tuovat meidät lähemmäs samaa aaltopituutta ja mahdollistavat kriittisen asioiden tarkastelun.

Olemme tällä viikolla iloinneet siitä, että keskustelu rasismista on liikahtanut uuteen suuntaan: siihen, kannattaako puuttua, ja kuinka puuttua. Tänä keväänä on keskusteltu myös kiusaamisesta. Julkilausumamme tavoite oli myös kiinnittää huomiota siihen, kuinka rasistinen häirintä ja kiusaaminen liittyvät toisiinsa. Olipa kyse sitten rasistisesta nimittelystä tai kiusaamisesta mistä-tahansa-syystä, meidän mielestä tärkeintä ei ole se, kuka tekee, vaan se, kuka katsoo vierestä. Tiedän, tiedän, joskus olen ärsyttävä ja toistelen kliseisiä ja ”syvällisiä” viisauksia.

Tänä keväänä ”ei ne pahat, vaan hyvien hiljaisuus” on yksi näitä. Rasisminvastaisella viikolla Hesaria seuranneena minun linssieni läpi puski teema ”hiljaisuus, joka vaivaa joukkoliikenteessä”. Keskiviikkona oli kolumni ”Saisinko lisää ääntä”, jossa toimittaja Johanna Tikkanen pohdiskeli HSL:n Matkarauhaa-kampanjan tarkoitusta. Toimittajan onni on ollut, ettei hän ole kohdannut häirintää, ja että sen kerran, kun tilanne oli uhkaava, hän pystyi jättämään bussin väliin. Joillekin häirintä on kuitenkin arkea, ja joka bussia ei voi jättää välistä. Seuraavana päivänä lukijoille esiteltiin 15-vuotias Rebecka Holm, jonka Punainen Risti palkitsi rohkeudesta tuoda julki häneen itseensä kohdistuva joukkoliikenteessä tapahtuva rasistinen häirintä. Puistattavinta Rebeckan kertomuksessa ei ole häirinnän määrä, vaan se, että lähellä olevat ”aikuiset” antavat sen jatkua. Koskettavinta kertomuksessa oli se, mikä on tilanteeseen puuttumisen merkitys: se voi pelastaa koko päivän.

Me ehdotamme, että ensi kerralla kohdatessamme jotain outoa, emme odota sitä, että pääsemme verkkoon googlailemaan selityksiä, vaan kysyisimme asiasta heti, siinä ja nyt. Ja että ensi kerralla, kun kuulemme yleisen tason väitteitä, kysymme tarkennuksia ja perusteluja. Että ensi kerralla, kun tuttavapiirin pöytäkeskustelu kääntyy rasistiseksi, emme pelkää ”pilata tunnelmaa”, vaan pidämme kiinni myös omasta oikeudestamme hyvään tunnelmaan ja sanomme ääneen, että meidän tunnelma meni jo pilalle. Ja totta kai, ensi kerralla, joukkoliikenteessä…

Sillä me uskomme, että jos suostumme katsomaan sitä, mikä piilee “ne saa ja vie meiltä sitä ja tätä”- väitteiden takana, pääsemme vihdoin pohtimaan sitä, mikä on ehkä päällisin puolin hankalampaa, mutta hyödyllisempää; eli sitä, mikä se on, joka meidän yhteiskunnan rakenteissa vaatii kehittämistä. Silloin siitä hyötyvät kaikki.

Sille taitaa muuten olla syy, miksi kliseistä tuli kliseitä.

*Tämä blogi on sattumaa. Emme suunnitelleet kirjoittavamme keskusteluamme julkisesti auki. Aloitimme siksi, koska meillä on sanottavaa. No ei me kyllä siksi aloitettu… Meillä on ollut kokoajan sanottavaa! Sinä vaan haluat todistajia sille, että olet oikeassa. Haet joka kerta katsekontaktia johonkin opettajaan kun me väitellään ja olen voittamassa sua! No enhän hae. Mut kyllä joku teoreettinen viitekehys tuo painoarvoa debattiin. Minusta tärkeämpää on kyllä ymmärrys. Etkö muista, mitä näin argumentoit paremmin-kurssilla sanottiin? Tietopas. Ymmärryspäs. Joo. Ei. Joopas. Eipäs. Ehkä, mut ehkä ei. Toisaalta… Miksi on tärkeää voittaa väittely? Me haluamme tehdä parhaamme, että saisimme tästä keskustelusta synnytettyä jotain uutta.

 1. eyeopener

  Hi guys.

  Dialogue is excellent and a “must be”. Open minds is very much OK.

  Dialogue however doesnot mean opening the door for “slash-and-slur” contributions. And I will predict that your unsellfish attitudes will meet persons like the Hazzans, MariMekkos, Andys, Roclers etc.

  Want to dialogue with them?? Be my guest but your dialogue will be hijacked for a “gutter of slime”, misrepresentations, accusations etc.

 2. Hazzan

  EYEOPENOR

  1/3 of your best arguments from one blog.

  ”You try to build yourself a defence-screen to allow yourself to earn money on the “garbage-cans” ot “piss-walls”.
  ”In all certainty you would not have even the slightest idea.”
  ”Take a hike and piss a tree!!”
  ”Get back to your “troll-hole” and start doing something about your education!!”
  ”How do you define your “slur-and-slash” garbage my dear HateSSan?”
  ”Something wrong with your booze, HateSSan ??”
  ”HateSSan is a GIGOLO TYPE OF GUY. GARBAGE In GARBAGE OUT LOW OPINION.”

  Are they good? Need more?

  • Migrant Tales

   Hazzan, you don’t get do you? Eyeopener speaks to you in the same language you speak about immigrants.

 3. D4R

  todella hyvä teksti. Ihmettelen että Seuraavatko normaalit Suomalaiset tämän blogin? koska olisi tärkeää saada heidät mukaan tähän keskusteluun joka koskettaa myös heitä, Suomalaisten on tärkeää että tutustuvat ja keskustelevat maassa asuvien ulkomaalaisten kanssa, muuten he surväytyvät ja vieraantuvat toisistaan mikä sitten voi aiheiuttaa ongelmia.
  Me emme tarvitse tähän blogiin ainoastaan Hommafoorum trolleja kuten Hazzan, vaan myös ihan normi Suomalaiset mukaan tähän keskusteluun.

 4. Hazzan

  Migrant Tales

  ”Hazzan, you don’t get do you? Eyeopener speaks to you in the same language you speak about immigrants.”

  No I don’t get it, please open.

 5. Allan

  Eiks tuossa viime vai toissa viikolla ollut, kun tuli jostain kuvalaudalta normisuomalaisia ja sanoivat mielipiteensä. Ei tainnut dialogi kelvata?

  • Migrant Tales

   Wow, look who we have here. Allan and looks like your stint from Migrant Tales hasn’t changed you much.

 6. Sasu

  todella hyvä teksti. Ihmettelen että Seuraavatko normaalit Suomalaiset tämän blogin? koska olisi tärkeää saada heidät mukaan tähän keskusteluun joka koskettaa myös heitä, Suomalaisten on tärkeää että tutustuvat ja keskustelevat maassa asuvien ulkomaalaisten kanssa, muuten he surväytyvät ja vieraantuvat toisistaan mikä sitten voi aiheiuttaa ongelmia.
  Me emme tarvitse tähän blogiin ainoastaan Hommafoorum trolleja kuten Hazzan, vaan myös ihan normi Suomalaiset mukaan tähän keskusteluun. D4R

  Tuossa on vain yksi pikku ongelma. Kun valkoiset kuulevat mantraa siitä kuinka rasistinen suomi on, he ottavat sen hirveen helposti henkilö kohtaiseksi loukkaukseksi.

  Jos me hankimme dialogia, se ei saisi olla diologi onko rasismia, vaan diologi miten ratkaisemme rasismin. Sitten valkoiset hyvin helposti keksivät helppoja ratkaisuja jotka eivät muuta rasismin rakenteellista muotoa mihinkään. King törmäs tähän ongelmaan. Kun King vaati positiivista syrjintää ja länsimaisen maailman katsomuksen täydellistä hävittämistä, valkoiset saivat raivo kohtauksen. King oli heidän silmiksä musta rasisti joka vaati nyt lännen tuhoamista. Kannattaa lukea Where do We Go From Here Chaos or Community. Siinä hän käy läpi valkoisten liberaalien asettamia esteitä.

  • Migrant Tales

   –Tuossa on vain yksi pikku ongelma. Kun valkoiset kuulevat mantraa siitä kuinka rasistinen suomi on, he ottavat sen hirveen helposti henkilökohtaiseksi loukkaukseksi.

   Hyvin sanottu ja ihan oikea, Sasu.

 7. Sasu

  Miten suomi voi olla rasistinen jos en ole ikinä kokenut sitä ja olen asunut suomessa koko elämän. Logiikka jolla valkoiset helposti ajattelevat rasismista. Korostan helposti.

  Sama vois kääntää supuolimuotoon tai mihintahansa muotoon jossa sorretaan.

 8. Seppo

  “Seuraavatko normaalit Suomalaiset tämän blogin?”

  Ei, koska melkein kaikki postaukset on jostain syystä englanniksi. Hyvä, että viime aikoina on keskusteltu enemmän myös suomeksi.

  “Kun valkoiset kuulevat mantraa siitä kuinka rasistinen suomi on, he ottavat sen hirveen helposti henkilö kohtaiseksi loukkaukseksi.”

  Kyllä, ja haluavat puolustaa maataan ja kulttuuriaan. Joitakin asioita pitäisikin osata ottaa esille hienovaraisesti, välttäen loukkaamasta henkilökohtaisesti. Muuten ei synny dialogia. Toisaalta en todellakaan usko, että “valkoiset” muodostavat jonkin yhtenäisen ryhmän, joka ajattelee näistä asioista tietyllä, yhtenäisellä tavalla. En pidä rodullista ryhmittelyä myöskään toivottavana tulevaisuuden skenaariona.

  “Jos me hankimme dialogia, se ei saisi olla diologi onko rasismia, vaan diologi miten ratkaisemme rasismin.”

  Nimenomaan! Tähän suuntaan toivoisin keskustelun etenevän myös tässä blogissa. Nyt on ollut liikaa pelkkää rasismin todistelua.

 9. Allan

  “Wow, look who we have here. Allan and looks like your stint from Migrant Tales hasn’t changed you much.”

  Thanks for the welcome, I see you haven’t changed any either.

 10. Sasu

  Toisaalta en todellakaan usko, että “valkoiset” muodostavat jonkin yhtenäisen ryhmän, joka ajattelee näistä asioista tietyllä, yhtenäisellä tavalla Seppo

  Olet täysin oikeassa. Silloin kuin puhumme rasismista meidän on vaikeaa olla puhumasta valkoiset VS värilliset tai valkoiset VS mustat koska koko rasismi perustuu siihen.

  Valkoisilla on silti yksi ihana etuoikeus, heidät nähdään yksilöinä. Sen sijaan värilliset yksilöt nähdään helposti kokonaisen yhteisön edustajina.

  Valkoiset usein sanovat, että en ole valkoinen. Musta varmaan vastaa: en minä ole musta. mutta sinä kohtelet minua mustana. joten minä olen musta. Jos poliisi tulee hakemaan henkilötodistusta koska olet musta, ei mustuuden kieltäminen sinua auta. Trayvon Martins on turha sanoa valkoiselle että en ole musta kun henkilö on ampumassa.

 11. Allan

  Mitä “dialogia”? Suomen ja suomalaisten mustamaalaaminen joka käänteessä on “dialogia”?
  Tämä blogi on paras mainos miksi äänestää Vapauspuoluetta tai Sinivalkoisia, PerSut on jo ihan liian lässyporukka.

 12. Allan

  Trayvon Martins oli jenginuori ja huumeista erotettu koulusta. Katso mikä kundin tweet-tilin nimi oli? Missä marssitaan niiden kahden brittituristin puolesta jotka ammuttiin jengi-initiaatiossa kun menivät toikkaroimaan väärässä lähiössä? Rasismia rasismia, itse aiheutetaan se rasismi ensin itse ja sitten itketään päälle.

 13. Seppo

  “Valkoiset usein sanovat, että en ole valkoinen.”

  Henkilökohtaisesti voin sanoa sen verran, että tottakai tiedän minkä värinen iho minulla on, mutta en identifioidu siihen. Toisin sanoen en tunne kuuluvani johonkin ryhmään (tai jonkun ryhmän ulkopuolelle) ihonvärini kautta tai sen takia.

  Toisaalta ymmärrän myös, että minulla on etuoikeus ajatella näin, koska kuulun enemmistöön. Suomessa asuvat ei-valkoiset varmasti kokevat, että heidän ulkonäkönsä on nimenomaan yksi kriteereistä, joiden vuoksi heidät suljetaan tiettyjen ryhmien ulkopuolelle. Voin kuvitella, kuinka raskaalta ja turhauttavalta se tuntuu.

 14. Sasu

  Hyvä kommenti Seppo.

  Kuinka usein mies ajattelee olevansa mie. Miesten maailmassa

  Kuinka usein hetero ajattelee olevansa hetero.

  Ihan vain toinen näkökulma joka auttaa ymmärtämään asiaa.

 15. Farang

  sasu hyvä, treyvonin tapauksen tutkinta on vielä kesken, joten me emme vielä tiedä oliko kyseessä murha vai oikeutettu tappo. Siellä nyt vain sattuu olemaan sellainen laki joka sallii tappamisen tietyissä tilanteissa. Se on nyt oikeuslaitoksen tehtävä selvittää toimittiinko lain mukaan vai ei. Mutta siihen saakka ei kannattaisi meidänkään kenenkään puhua asiasta niinkuin tietäisimme siitä jotain.

 16. eyeopener

  1/3 of your best arguments from one blog.

  ”You try to build yourself a defence-screen to allow yourself to earn money on the “garbage-cans” ot “piss-walls”.
  ”In all certainty you would not have even the slightest idea.”
  ”Take a hike and piss a tree!!”
  ”Get back to your “troll-hole” and start doing something about your education!!”
  ”How do you define your “slur-and-slash” garbage my dear HateSSan?”
  ”Something wrong with your booze, HateSSan ??”
  ”HateSSan is a GIGOLO TYPE OF GUY. GARBAGE In GARBAGE OUT LOW OPINION.”

  Are they good? Need more?

  🙂 As simple as that.

 17. eyeopener

  The simple guy!! Simply copy-and-paste some arguments that pictures his simplicity so well.

  I am honoured by this guy. He understands. I must admit I underestimated him!!

  Is that you can do in all simplicity you have??

  Boring!!

Leave a Reply