Restaurant owner alleges that two Roma and a white Finn are being held as suspects by the police for the arson attack in Espoo

by , under Trish Pääkkönen and Enrique Tessieri

A pizzeria owned by a Bangladeshi in Espoo was attacked today by three suspects who threw petrol bombs, which caused extensive damage to the pizzeria as well as to the building, has left the owners devastated. The owner and his wife are Muslims and were coming back from an Eid celebration to the restaurant.

Eid is a feast whereby Muslims worldwide commemorate an end to a month of fasting during Ramadan to observe the first revelation to Muhammad in the Koran.

 According to the owner, Mohammed Mobin, the police have two Roma and one white Finn in police custody.


The pizzeria that was the target of an arson attack Sunday evening in Espoo. Two suspects are in police custody. Photo: Anastasia Saari.

The three suspects entered the premises and threw between 7pm and 6pm some highly flammable liquid that set the restaurant on fire, according to the owner’s wife.

“The fire was so fierce that it felt that the whole building was going to explode soon,” Mobin was quoted as saying in Helsingin Sanomat.

Apart from the pizzeria, called Paradise, Mobin is the owner of another restaurant called Spice Gardens located in the same buildings but suffered minor damages due to the fire.

Mobin has been the owner of the pizzeria for at least nine years.

One of the owner’s biggest concerns is what will happen to the employees and if they will get some compensation.

Many of the employees, who are migrants, send money to their families in their former home countries.

 

 1. virtanen

  Kuulkaapas nyt. Toimitte väärin. Poliisi on tutkinnallisista syistä jättänyt kertomatta epäillyistä, joten ette tekään saa. Haittaatte poliisin työtä ja kansallisuuden ilmoittaminen ilman perusteltua syytä on joka tapauksessa väärin ja rasistista. Ja viimeisten tietojen mukaan kiinniotettuja on vain kaksi, joten tietonne on lisäksi virheellistä. Olen ilmoittanut sivustostanne poliisille.

  • Migrant Tales

   Rodulistettu maasa ei saa puhua etninentaustoista? Olen eri mieltä kansanne.

 2. virtanen

  No sinäpäs olet melkoinen epeli. Alat vänkäämään päivänselvässä asiassa. Teidän pitäisi ajaa täällä vähemmistojen asiaa. Romanitko kuitenkin ovat “vapaata riistaa” täällä? Millä perusteella? Levittämänne huhu on levinnyt jo usealle saitille. Se on ikävää, koska vaikka huhu tulisikin osoitetuksi vääräksi, mikä on todennäköistä, tarina jatkaa omaa elämäänsä somessa. Tässä tapauksessa ei ole missään muodoin perusteltua tuoda esiin romanitaustaa jo senkin vuoksi, että vaikka kuinka ennakkoluuloinen olisikin romaneja kohtaan, niin polttopullojen heittely ei heidän “profiiliinsa” sovi.

  Ja nyt viimeisin tieto kertoo, että ne jotka kävivät omistajan mukaan uhkailemassa, eivät olleetkaan pullojen heittäjiä. Syytetyt on otettu kiinni omistajan tunnistuksen perusteella, joten saattavat olla vain näitä uhkailijoita.

  Miltäs nyt tuntuu? Jos on aivan pakko hyväksikäyttää toisen epäonnea huomion kerjäämiseen, niin malttaisitte nyt sen verran odottaa, että kaikki faktat on kunnossa, ennen kuin lähdette mukaan tällaiseen populistiseen kansan kiihotukseen.

  Ja kommentissanne ei ole tolkkua, sillä EI, täällä ei saa puhua etnisistä taustoista, jos se ei ole välttämätöntä, esim. poliisi tarvitsee silminnäkijöitä.