Reija Härkönen: Siedätetäänkö meidät rasismiin?

by , under Reija Härkönen

Reija Harkönen

”Tilannehan on se, että kukkahattuusto ja tärähtäneistöhän joka tapauksessa kaivelevat kauheaa rasismia, moukkamaisuutta ja öykkärimäisyyttä esille kaikesta siitä mistä eivät pidä. Niinpä on ihan järkevää antaa heille jotain mistä kiukutella ja metelöidä, nostaa aina pikkuhiljaa uudestaan ja uudestaan kohteita esille. Näin toimien mökellysraja nousee ja asialliset poliittiset aloitteet ja toimet on päivä päivältä vaikeampi leimata edes puoliuskottavasti ihmiskuntaa uhkaaviksi kauheuksiksi. Noin toimien yleisö polarisoituu. Osa ei jaksa ottaa tosissaan siedätyshoidattajia, osa ei jaksa enää ottaa edes puolitosissaan niitä jotka provosoituvat kerta toisensa jälkeen tuosta siedätyshoidosta.”

Kuvankaappaus 2013-9-2 kello 19.21.09

Tämä oli lainaus Hommaforumilta. Se kuvaa hyvin sitä strategiaa, josta perussuomalaisten maahanmuuttajavastaiset piirit ovat puhuneet jo vuosia ja jota varten myös Hommaforum on perustettu. Siedättämään meidät kuuntelemaan kovia puheita, antamaan siedätyshoitoa niin kauan, että ”ihmissaastaa saa kutsua ihmissaastaksi”.

Vaikka tuo lainaamani kommentti liittyi pakkoruotsikeskusteluun ja ruotsinkielisten kansanedustajien oikeuteen käyttää omaa toista kansalliskieltämme eduskunnassa, on pakkoruotsista jankkaaminen foorumilla yleensä kielletty. Samoin uskonnosta ja homoista.  Ei siksi, etteivätkö ne kiinnostaisi – päinvastoin – vaan siksi, että Hommaforum on perustettu vain yhtä tarkoitusta varten: pitämään Suomi ”etnisesti puhtaana” ja estämään muslimien maahanmuutto. Agendasta puhutaan sanalla ”homma”. ”Homma” ei etene, jos foorumin toimijoista saadaan  käsitys, että he vastustavat ihan kaikkia vähemmistöjä.

Maahanmuuttajavastaisuus on voimakkaassa nousussa perussuomalaisessa puolueessa. Eduskuntavaaliohjelman maahanmuutto-osuus oli jo sanankäänteiltään kuin suoraan ”halla-aholaisilta”: pakolaisten perheenyhdistäminen halutaan estää, ”mummojen haaliminen” kieltää, pakolaisten vastaanottaminen yleensä kyseenalaistaa ja evätä kansalaisuus toimeentulotukea saavilta.

Kun Timo Soini puolueen kesäkokouksessa kielsi väkeänsä puhumasta liikaa homoista, pakkoruotsista ja abortista ja kehotti Jussi Halla-ahoa nousemaan voimakkaammin esiin puheenjohtajan rinnalle, kävi yhä ilmeisemmäksi, että hommafoorumilainen agenda on nostettu puolueessa tärkeään osaan.

Perussuomalaiset ovat muslimivastaiset otteet hyväksyneet. En usko, että olen koskaan nähnyt perussuomalaisen julkisesti vastustavan useiden puolueen kansanedustajien harjoittamaa pakolaisten mustamaalausta. Pikemminkin he pyrkivät sitä vähättelemään ja peittelemään ja syyttämään arvostelijoita perussuomalaisten demonisoinnista. Ryhmäpuheenjohtaja Ruohonen-Lerner on sanonut haastattelussa: “Me teemme yhteistä perussuomalaista politiikkaa eduskunnassa, mutta tämän lisäksi jokaisella kansanedustajalla pitää olla mahdollisuus viettää normaalia yksityiselämää, jota muiden työtovereiden ei ole tarpeen seurata.”

Netissä tehty vaalityö ja agitointi halutaan verhota yksityiselämän ja harrastusten suojaan. Luotetaan siihen, että tavallinen kansa uskoo, että politiikassa kaikki hoituu, kuten ennenkin; Soini puhuu torilla mukavia ja puheet perussuomalaisten agendoista ovat vain kateellisten panettelua. Nettitouhuilu on vain näiden nykynuorten tapa purkaa paineita ja jutella kavereiden kanssa.

Osa perussuomalaisista toimijoista on kuitenkin luonut julkisen kuvansa lähes pelkästään nettikirjoittelulla. Jotkut ovat tehneet vaalikampanjansakin lähes yksinomaan netissä. Toiset harrastavat vuodesta toiseen kirjoittelua, jota voidaan pitää kiihottamisena kansanryhmää vastaan.

Perussuomalaisessa politiikassa pyritään pitämään esillä asioita ja ihmisiä, joihin osa kansasta suhtautuu kateuden, epävarmuuden, pelon tai vihan tuntein. Näitä yhdistellään kansalaisten arkisiin ongelmiin ja murheisiin ja kehitellään kohteita, joihin voi purkaa turhautuneisuutta ja vihaa. Usein käytössä on liioittelu, yleistäminen ja joskus jopa suoranainen valehtelu.

Sananvapauden nimissä vaaditaan oikeutta edistää oman ryhmän tärkeänä pitämää asiaa. Eräs Hommaforumin moderaattori on ottanut motokseen lauseen, joka kuvannee monien anti-jihadistien  käsityksiä:

“…humans are really free only when at liberty to compete, even if inadvertently, if only for defence, even if risks and opportunities are socially buffered. For a naturally evolved organism the ultimate form of liberty is the freedom to defend its genetic interests.”  –Frank Salter

Muslimivastaiset tahot pitävät aihetta framilla, pelottelevat islamilla, vääristelevät rikostilastoja tai käsittelevät niitä yksipuolisesti, nostavat sivuilleen ulkomaisten vihasivustojen muslimivastaisia videoita, jakavat uutisia muualla tapahtuneista rikoksista, joissa tekijänä on ollut muslimi. Uusia termejä haetaan: sopisiko tässä vaiheessa se, että puhutaankin kulttuurien sekoittamisesta, joko tänään menisi läpi se ajatus, että somali nyt vain on integraatiokelvoton.

Hommaforum, apunaan lukemattomat itsenäiset hommablogit, myllää ympärivuorokautisen moderaation ohjastamana samaa teemaa ja toimii muslimivastaisten kansanedustajien taustaryhmänä sellaisella intensiteetillä, että kunnallisvaalitkin hoituivat johtotähdiltä jo lähes ilman erillistä kampanjointia.

Nyt jo näkyy merkkejä siitä, että etenkin nuori väki on riittävän kauan ollut alttiina pelottelulle tai huomannut kätevän keinon saada poliittista huomiota. Halla-aholaiset termit leviävät ja kokoomusnuoriltakin kuullaan jo voimakkaita kannanottoja ”väärää maahanmuuttoa” vastaan.

Alkaisiko olla jo aika, että tavallinen keskiluokkainen väki herää huomaamaan, mihin ollaan menossa?

Suomalaiset eivät ole väkivallan ja rasismin kannattajia. Suomalainen politiikka on aina ollut kohtuullisen asiallista ja äänestävä kansa on halunnut edustajiensa keskittyvän asiakysymyksiin. Haluamme, että kansanedustajatkin keskustelevat salonkikelpoisesti. Halla-ahonkin väitetään nyt olevan salonkikelpoinen, kun hän ei ole pitkään aikaan julkaissut mitään huomiota herättävän rasistista.

Maahanmuutto sinänsä on selkeästi osa demokraattista keskustelua. On tärkeää pitää esillä myös maahanmuuttoon liittyvien ongelmien korjaamista ja ennaltaehkäisyä. Ihan niin kuin kaikkia muitakin yhteiskunnan ongelmia.

Mutta voiko koskaan keskustella salonkikelpoisesti siitä, että joitakin ihmisryhmiä pitäisi kohdella toisia alempiarvoisempina?

Alkuperäisen blogikirjoituksen voi lukea tästä.

Tämä blogikirjoitus julkaistiin Migrant Talesissä luvalla.