PALJASTETTU.: Voidaanko “väitellä” suvaitsemattomuuden lisäämisestä?

by , under Enrique

Enrique Tessieri

On ollut mielenkiintoista huomata kuinka Kokoomusten Nuorten Liiton (KNL) puheenjohtaja, Susanna Koski, on saanut paljon julkista huomiota tällä viikolla. Tästä kohusta syntyy kysymys: Onko suomalainen media taas antamassa rasisteille ja radikaali maahanmuuttovastustajille tunnustusta?

Miksi on niin, että suomalainen media useasti hurmaantuu suvaitsemattomuudesta, rasismista ja nationalismista?

Suomalainen media on ollut niin antelias, että se mahdollisti pienen populistisen puoluetta kasvaa maan kolmanneksi suuremmaksi puolueeksi 2011 eduskunnan vaaleissa.

Koko populistinen maahanmuuttovastainen kupla Suomessa perustuu liioittelun, kiihottamiseen ja valheisiin. Sitä harjoitettiin mm. Englannissa 1970- ja 1980-luvulla. Enoch Powell väitti silloin, että ”vaahtoavia verisiä jokia syntyy” River of blood puhessa kun valkoiset britit ja maahanmuuttajat käyvät toistensa kimppuun.

Jos olisi mahdollista ehdottaa suomenlehdistölle virheet mitä tehtiin Englannissa noin 35 vuotta sitten kun kirjoitettiin maahanmuutosta, laatisin seuraavaan lista:

– Kun puhutaan maahanmuuttajista, aina on valkoinen asiantuntiajat joka neuvoo. Harvoin kysytään maahanmuuttajien mielipidettä
– Suomen lehdistön on valkoinen
– Harvoin lehdistö kysy ovatko kantasuomalaiset syypäitä ”maahanmuutto ongelmiin”
– Kun rasismi vahvistu Suomessa, enemmän palstatilaa annetaan sille
– Rasismin nousu yhteiskuntamme osoittaa kuinka ennakkoluuloinen ja epäkriittinen on mediamme
– Media on osaa syypää rasismin ongelma Suomessa.

Jääviys on toinen tärkeä asiaa, jonka haluan mainita listaan. Ihmiset jotka kuuluvat poliittisin puolueisiin kirjoittavat ja esittävät mielipiteitä lehdistössä mm. maahanmuutosta.

Hyvä esimerkki on Tuomas Enbuske, Helsingin Sanomien kolumnisti ja televisiojuontaja. Hän haastatteli tällä viikolla Koskea ja antoi KNL:n puheenjohtajalle oleellinen ponnistuslauta esittää omaa neoliberaalisia ja rasistisia näkemyksiä.

Enbuske on maininnut Uuden Suomen blogissa, että hän kuuluu Kokoomuksen puolueeseen.

Ei ole ihme, että Enbusken ohjelmassa ei kyseenalaistettu Koskea kriittisemmin ja mitä hän ajatteli ehdotuksesta poistaa lakipykälän, joka kieltää kiihottamisen kansanryhmää vastaan ja Vähemmistövaltuutetun viranlakkauttamisesta. Miksi? Koska ei ole yhtään maahanmuuttajataustaisia ohjelmassa.

Se on outoa, mutta ne, jotka haluavat muuttaa radikaalisti maatamme, kuten KNL, perussuomalaiset ja muut poliittiset tahot, haluavat ”väitellä” enemmän suvaitsemattomuudesta. Jos esittäisin tuon näkökulman valkoisten suomalaisten perspektiivistä, kysyisin voimmeko ”väitellä” vähemmän naisten oikeuksien puolesta, vähemmästä palkasta ja edistää seksististä syrjintää?

Voimmeko “väitellä” vähemmän ihmisoikeudenpuolesta?

Tuskin.

Meidän hyvinvointivaltio on pyrkinyt saavuttamaan paljon hienoja asioita kuten tasa-arvon. Siksi se on meidän velvollisuus puolustaa näitä tärkeitä etuja eikä ”väitellä” kuinka voisimme lisätä ja hyväksyä pahoinvointia, rasismia ja epätasa-arvoa.

Itsenäinen ja kriittinen media on tärkeä rooli Suomessa ja Euroopassa kun äärioikeisto ja äärinationalistiset äänet saavat enemmän jalansijaan yhteiskuntamme.

Näiden suvaitsemattomat äänet, jotka harvoin antavat ratkaisuja mutta etsivät syntipukkeja, ovat Euroopan suurin uhkaus tänään yhdessä kasvavassa köyhyyden kanssa.

Media pelaa tärkeä rooli demokraattisille vahtikoirana.

Ilman sitä olemme tuomittu.

Alkuperäisen blogikirjoituksen voi lukea tästä.