PALJASTETTU.: Miksi maahanmuuttokeskustelu Suomessa ei keskity oleelliseen?

by , under Enrique

Enrique Tessieri

Tässä on tärkeä kysymys, joka on tehtävä kun keskustellaan julkisesti maahanmuutto ilmiönä: Jos pakolaiset koostuvat vain pieni osa kaikista maahanmuuttajista Suomessa, miksi maahanmuuttovastaiset tahot ja lehdistö kiinnittää heihin niin paljon huomiota? 

Vaikka jotkut meistä uskovat että Suomessa on erityisen paljon pakolaisia, totuus on aivan toinen.

Viime vuonna, Suomeen saapui 3 129 turvapaikkahakijaa, Maahanmuuttoviraston mukaan. Näistä noin puolet (1 601) saivat turvapaikan Suomesta. 

Kuten näemme näistä tilastoista, pakolaisten määrä on pieni ja vielä pienempi jos vertaamme Ruotsiin. Naapurimaassa saapui viime vuonna 43 900 turvapaikkahakijat, eli kymmenen kertaa enemmän kun meille. Suomi on myös luvannut ottaa 750 kiintiöpakolaisia joka vuosi. Viime kerta kun tämä pakolaiskiintiö täyttyi oli 2003.

Yksi syy miksi emme olemme pystyneet täyttämään vuosittaista pakolaiskiintiötä on ollut kuntien kova vastustus. Yksi perussuomalaisten kunnanvaalienohjelman tärkeä sanoma oli vastustaa kuntien pakolaisten ottamista.

Kysymys ei ole sittenkään liian paljon pakolaisista Suomessa vaan liian vähän.

Miksi sitten kun puhutaan maahanmuuttajista, harvoin keskeydymme oleellisen ja vääristämme oikeita tietoa? 

Mielestäni vastaus on yksinkertainen: he jotka vastustavat maahanmuuttoa ja maamme kasvava moninaisuuttamme, käyttävät kaikki mahdolliset keinot esittämällä mielipiteensä liioittelemalla ja kärjistämällä.

Lehdistö pelaa tärkeä roolia tässäkin, koska se antaa maahanmuuttovastustajille ja heidän argumentille arvostusta ja merkitystä. Harvoin siinä on maahanmuuttajia tai näkyvä vähemmistön edustaja kertomassa omaa mielipidettä asiasta.

Jos minä puhuisin suomalaisista samalla tavalla kun jotkut maahanmuuttovastustajat ja rasistit puhuvat meidän uusista asukkaista, varmasti väittäisin että kaikki suomalaiset ovat alkoholisteja ja pedofiileja, joka ei ole totta.

Olen kasvanut Yhdysvalloissa ja Argentiinassa. Molemmat maat ovat rakennettu maahanmuuttajien voimalla. Minä en pystyy ymmärtämään kuinka joku voi väittää, että maahanmuutto on rasite yhteiskunnalle.

OECD tutkimuksen mukaan, maahanmuutto auttoi vuonna 2011 Suomen taloutta kasvamaan 0,16%. Jos maahanmuutto luo taloudellista kasvua muualla se pysty luomaan samaa kasvua Suomeakin. He jotka epäilevät OECD:n luvut voisivat käydä Yhdysvalloissa, Kanadassa, Englannissa tai Saksassa ja ottaa selvä mistä osaa talouskasvua on peräisin.

On korkea aika Suomessa muuttaa keskustelun suuntaa maahanmuutosta, maahanmuuttajista ja kasvavasta moninaisuudesta.

Vain silloin voimme löytää oikeat ratkaisut haasteisiin ja keskittyä oleelliseen.

Alkuperäisen blogikirjoituksen voi lukea tästä.

 1. Joonas

  ” Jos pakolaiset koostuvat vain pieni osa kaikista maahanmuuttajista Suomessa, miksi maahanmuuttovastaiset tahot ja lehdistö kiinnittää heihin niin paljon huomiota?”

  Uskoisin tämän johtuvan siitä, ettei suurimmalla osasta ihmisistä ole mitään vastaan opinto- tai työperäistä maahanmuuttoa vastaan – sen sijaan pakolaisten työllistäminen on haastavempaa ja joistakin saattaa tuntua, että nämä ihmiset ovat rasite yhteiskunnalle ja verorahoille. Tuo “maahanmuuttokriittinen” terminä kuulostaa kylläkin väärältä. Voitaisiin olla rehellisesti “pakolaiskriittisiä” kun se on lähempänä totuutta.

  Vaikka työttömiä suomalaisia on enemmän määrällisesti, heitä ehkä “siedetään” paremmin, koska heistä ei ole yhtä helppoa päästä eroon kuin ihmisistä jotka eivät ole vielä tulleet Suomeen tai jotka ovat vain väliaikaisesti täällä. Myös tiettyjen kansalaisuuksien suuri työttömyysprosentti saattaa antaa vaikutelman, etteivät he sopeudu Suomeen ja suomalaiseen työelämään – sillä ei ole väliä vaikuttavatko ennakkoasenteet tai muut tekijät työttömyyteen.

  Internet on siitä jännä paikka, että jos sinne kirjoittaa jonkin asian niin siitä saattaa tulla faktaa, vaikkei asia alunperin sitä ollutkaan. Kun maahanmuuttokeskusteluun sekoitetaan todellisia asioita, tunnepohjalla käytäviä asioita ja suoranaisia valheitä, keskustelu helposti vääristyy eikä lukijat osaa enää erottaa totuutta valheesta. Erilaisilla tilastoilla pystyy myös määräämään keskustelun suuntaa.

  Mutta tämä on vain lyhyt tiivistelmä ja hieman spekulointia asiasta johon olen päätynyt luettuani vuosikausia maahanmuuttokeskusteluun liittyviä keskusteluja eri lähteistä. Tuntuu, että osa keskustelun käyvistä ihmisistä puolustelevat maahanmuuttajia liiankin intohimoisesti ja osa taas mustamaalaa heitä samalla innolla.