PÄÄKIRJOITUS: Maahanmuuttajat, suomalaiset ja muutos

by , under All categories, Enrique

Niin sanottujen ”maahanmuuttokriittisten” ryhmien strategiat voivat epäonnistua pahasti jos he uskovat, että vain keskustelemalla avoimesti aiheesta “kansa yhydistysi” heidän taakse maahanmuutto ja pakolaispolitiikassa.  Eräs suuri virhe, jonka maahanmuuttajavastaiset ryhmät tekevät on, että he uskovat etteivät kulttuurit koskaan muuttuu, ja siksi jotkut maahanmuuttajaryhmät eivät sopeudu Suomeen.

Vaikka jotkut koulutetut ihmiset, virkamiehet, poliitikot ja toimittajat käyttävät näitä argumentteja heidän kielteisiin asenteisiin maahanmuutosta,  maanmuuttajista ja pakolaisista, ei yksikään heistä ole tuonut esille luotettavaa tutkimustietoa, joka vahvistaisi heidän väitteensä tosiksi.

Mielestäni yksi suuri ongelma Suomessa on, että emme ole lukeneet tai painottaneet riittävästi historiaamme. Historiassa on paljon tietoa siitä, kuinka olemme olleet ja tulemme olemaan monikulttuurinen yhteiskunta. Mielenkiintoinen kysymys onkin, miksi tieto monikulttuurisuudesta ei ole tiedostettu.

Uskon, että yhteiskuntamme arvot, jotka näkyvät Perustus- ja Yhdenvertaisuuslaissa, ovat kohdallaan. Jos hyväksyisimme toiset kulttuurit ja ihmiset osana suomalaista nykypäivän yhteiskuntaa, monet ongelmat liittyen rasismiin ja syrjintään voisivat poistua kertaheitolla.

Yhteiskuntamme arvot, jotka sallivat moniarvoisuuden ja monikulttuurisuuden  ovat voimavaroja, jotka antavat meille kaikille suomalaisille, riippumatta taustastamme voimia kohdata tulevaisuutemme yhteiskunta.

Rasismille ei siksi ole paikkaa Suomessa ja sitä pitääkin käsitellä samalla tavalla kuin mitä tahansa yhteiskunnallista sairautta. Nämä negatiiviset ilmiöt heikentävät ja hajottavat maatamme.

Olen asunut yli kolmekymmentä vuottaa Suomessa ja tunnen niin hyvät kuin haasteelliset kohdat yhteiskunnassamme. Siksi uskon, että pystymme voittamaan tämän ajan, jossa rasismi ja tietämättömyys ovat nostaneet päätään.

 1. Lexor

  On hyvä kuitenkin tehdä erotus sanojen maahanMUUTTO ja maahanMUUTTAJA välillä. Suurin osa suomen nykyistä politiikkaa kritisoivista ihmisistä eivät kuitenkaan vastusta mitenkään maahanmuuttajia.

  Rasismi on väärin, mutta todellista rasismia et tästä maasta löydä.

  Sen sijaan monikultturisuus valtion johtamana on sairautta viimeisen päälle. Monikultturisuus tarkoittaa eri pelisääntöjä eri ryhmille. Monikultturisuus rikkoo yhteiskunnan ja luo eriarvoisuutta. Yksilötasolla voit olla mitä haluat, mutta sinun on turha syyttää muita rasismista jos et suostu pelamaan niillä säännöillä jotka ovat jo olemassa, vaan sinun pitää keksiä uusia ihan omia sääntöjä. Oheessa sitten vielä haukutaan ja syyllistetään kaikki muut ihmiset. Sen sijaan että syyt yritetään ulkoistaa muille, ihmisen pitäisi katsoa peiliin ja pohtia voisiko ongelmani sittenkin johtua omista tekemisistäni. Se on vaikea hyväksyä, mutta vain sillä ihminen kehittyy ja pääsee eteenpäin. Syyttämällä muita omista ongelmista synnytät vain eripuraa jonka myötä ongelmat vain pahenevat.

  Ihminen saa yksilötasolla uskoa mitä haluaa ja toimia niiden sääntöjen mukaan. Toimet eivät saa kuitenkaan olla suomen lakien vastaisia, eikä lakeja saa lähteä muuttamaan sen pienen vähemmistön järjettömien tarpeiden mukaan.

  Mitä rasismin tulee, niin tämä blogi on rasistisen asia mitä minä olen koskaan tavannut. Olen lukenut yli vuoden näitä kirjoituksia. Kaikissa kirjoituksissa sekä kirjoittajan kommenteissa tihkuu syvällinen inho suomea ja suomalaisuutta kohtaan. Yhtään positiivista asiaa et tästä blogista löydä suomesta. Ainoastaan ongelmia suomalaisessa yhteiskunnassa sekä suomalaisissa. Rasistisyytöksiä löytyy lähes joka kirjoituksessa. Vaikka muut kommentoijat osoittavat kirjoittajan kerta toisensa jälkeen olevan väärässä, se ei muuta mitään. Seuraavassa kirjoituksessa kaikkia alkaa taas alusta.

  • Enrique

   –Sen sijaan monikultturisuus valtion johtamana on sairautta viimeisen päälle.

   Eli, Suomi pitäisi sulkea rajat ja asuu yksin maailmassa. Moniarvoisuus on huono asia, vai mitä? Mitä sinulle tarkoittaa sana “monikulttuurisuus”?

 2. hannu

  Enrique ethän sinä noin voi puhua rasisteista koska moniarvoisessa kansakunnassa heitäkin on käsiteltävä voimavarana ja mahdollisuutena.
  Sinun pitäisi tavata enemmän skinhedejä ja rasisteja niin sinun skinfobia ja rasismifobia poistuisi ja alkaisit ymmärtämään moniäänisen ja kultturisen valtion todellisuutta.

  • Enrique

   Kiitoksia linkistä, Martin-Éric. Se on tosi liikuttava kertomus.

 3. Tuomas

  Yksittäisen tapauksen tutkiminen ei yleensä anna kauhean hyvää kuvaa kokonaistilanteesta, joten en tiedä kannattaako tämän tarinan takia heittää kirvestä kaivoon, vaikka se masentava onkin. Tavallaan olisi kiinnostavaa saada tietoa siitä miten varsinkin korkeasti koulutetut maahanmuuttajat työllistyvät sekä kokevat elämäntilanteensa ja suhteensa suomalaiseen yhteiskuntaan. Tälläinen tutkimus olisi senkin takia varsin hyödyllinen, koska oli tulos mikä tahansa, se antaisi suuntaa järkevälle maahanmuuttopolitiikalle.

  Humanistisen alan yo-koulutettujen on Suomessa tunnetusti hyvin vaikea saada oman alan töitä ja uskon että sillä on ainakin osittain tähän tapaukseen vaikutusta. Olisikohan tarina erilainen jos kyseinen henkilö olisi ollut koulutukseltaan insinööri? 🙂

 4. Martin-Éric

  Olen usein sanonut että paperisota saa jopa EU:n kansalaisia luopumaan aikomuksestaan jäädä Suomeen ja tämä tarina kuvaa sen varsin hyvin. Tämän lisäksi Haraldin tarina on mielenkiintoinen koska tällä hetkellä Suomessa on resurssipula S2-alalla (suomea toisena kielenä). Halukkaita maahanmuuttajia on enemmän kuin opettajia. Näin olleen luulisi, että hän olisi ainakin saanut määräaikaisia työsopimuksia loputtomiin (opetus-alalla on tapana ottaa vuosi kerallaan ei-päteviä opettajia, mikäli päteviä hakijoita ei tule), erityisesti tilanteessa missä hänen osaaminen on jo sillä tasolla, että hän on parhaillaan julkistamassa Suomen kielen opetusmateriaalia saksankielisille. Ei saanut, mikä kertoo aika paljon asenteiden tiukentamisesta maahanmuuttajia kohti Suomessa.

 5. Lexor

  “Eli, Suomi pitäisi sulkea rajat ja asuu yksin maailmassa.”

  Suomen ei pidä sulkea rajoja, mutta suomen pitää katsoa vähän tarkemmin millä perusteilla ihmiset tänne saavat jäädä. Suomen valtion ei myöskään tarvitse luoda tarkoituksellisesti tilannetta, että pelkästään suomeen pääseminen ilman velvotteita on taloudellisesti kannattavaa.

  “Moniarvoisuus on huono asia, vai mitä? Mitä sinulle tarkoittaa sana “monikulttuurisuus”?””

  Aikaisemmin monikulttuurisuus tarkoitti hyvin pieniä asioita. Sellaisia hauskoja eroja eri länsimaisten valtioiden välillä. Se oli vielä sitä aikaa kun nuorena sinisilmäisenä kuvitteli kaikkien maiden olevan kuin Suomi, tosin muutamien erilaisten tapojen kanssa.

  Nykyään monikulttuurisuus on alkanut tarkoittamaan eroa juuri niistä syvällisistä perusarvoista kuten sananvapaus, tasa-arvo, lasten ja eläinten oikeudet, vähemmistöjen oikeudet sekä monia muita länsimaalaisia perusarvoja. Jos puhun Suomalaisista arvoista, tarkoitan sillä normaalisti länsimaisia arvoja, koska niissä ei ole oikeastaan mitään suurempia eroja kuin lähinnä pinnallisesti. Toki arvostan myös suomalaisen kulttuurin erityispiireitä.

  Islamilainen kulttuuri jossa yhdistyy islamilaisten maiden paikallinen maan tapa ja islamin uskonto tuottaa liian paljon sellaisia tapoja ja arvoja jotka ovat hyvin perustavanlaatuisesti ristiriidassa länsimaisten arvojen kanssa. Kun nämä arvot alkavat pesiytymään kohdemaahan ja ylitetään tietty kriittinen ihmismäärä alkaa syntymään ongelmia.

  Hienoa monikulttuuria on kun vaikka suomalainen, britti ja espanialainen istuu kapakassa katsomassa italilaista jalkapalloa ja kohottavat tuopissa saksalaista olutta.

  Epämiellyttävää monikulttuurista on somalin harrastama tytön silpominen, pakistanilaisen tekemä kunniamurha, sekä osalla muslimeilla naisten pitäminen länsimaissa lukittuna ovien takana ainoana virkana synnytyskoneena oleminen, sekä äijän oikkujen noudattaminen. Lievempänä vaihtoehtona muslimietyttöjen painostaminen esimerkiksi huivin pitämiseen ei edes ole hyvä asia. Ne eivät edusta sellaisia perusarvoja joita haluaisin nähdä. Ne ovat tuontitavaraa ja suomalaisten tekemät rikokset ja epäkohdat eivät käy perusteluksi, miksi meidän pitäisi laajentaa ihan uusille rikoksen ja syrjinnän osa-alueille?

  • Enrique

   –Epämiellyttävää monikulttuurista on…

   Lexor, mielestäni näkemyksesi toisista kulttuurista ovat hyvin yksinkertaisitettuja ja etnokeskeisiä. Samalla tavalla kun sinä tuomitset jyrkästi KAIKKI ihmiset tietyistä ryhmistä voisin tehdä päätelmia meidän kulttuurista. Toinen suuri ongelma sinun näkemyksesi mielestäni on, että kulttuuri ohjaa 100% ihmisiä. Tämä ei ole totta, koska ihmisille on vapaa tahto (tai väitätkö että VAIN meillä sitä on?). Ihmiset, kuten kulttuurit, muuttuvat.

 6. Lexor

  “Lexor, mielestäni näkemyksesi toisista kulttuurista ovat hyvin yksinkertaisitettuja ja etnokeskeisiä. Samalla tavalla kun sinä tuomitset jyrkästi KAIKKI ihmiset tietyistä ryhmistä voisin tehdä päätelmia meidän kulttuurista.”

  En ole mielestäni puhunut etnisyydestä missään kohtaan. Ei kannata alkaa olettamaan liikaa. Käytin kärjistettyjä esimerkkejä. Voihan britti olla yhtä hyvin esimerkiksi musta.

  En ole myöskään sanonut, että kulttuuri ohjaisivat ihmistä 100%. Jokainen ihminen on yksilö ja tekee sen mukaisesti asioita. Kuitenkin erilaisiin viiteryhmiin syntyy selkeitä toistuvia tapoja tai ilmiöitä joita ei toisissa viiteryhmissä ole. Suomalaisessa yhteiskunnassa on omat ongelmat ja afganistalaisessa omansa. Kristityillä ihmisillä on omat ongelmat ja islamin uskoisilla taas omat.

  Mitä enemmän meille syntyy erilaisia ryhmittymiä sen jakautuneemmaksi yhteiskunta muuttuu. Kun perusarvot ovat lähellä toisia, niin tavat voivat olla lähinnä ärsyttäviä ja ne voivat jopa kadota kokonaan. Jos kuitenkin puhutaan hyvin isoista perusarvojen eroista, niin meillä alkaa syntymään konflikteja.

  Maahanmuuttopolitiikassa kuitenkin kritisoidaan ensisijaisesti näitä poliittisia päätöksiä. Jos jotkut turvapaikanhakijat (kuten romanit) käyttävät täysin naurettavaa systeemiä hyväkseen, niin syy on ensisijaisesti poliitikkojen ja maailmanparantajien jotka sen sallivat.

  Suomalainen kulttuuri varmasti muuttuu, mutta nyt ei ole kyse normaalista muutoksesta, vaan järjestäytyneestä toiminnasta jossa ihmissalakuljettajat tuovat ihmsisiä kolmansista maista länsimaisen sosiaaliturvan piiriin. Kyseessä on puhdasta ihmiskauppaa. SPR on taho joka tienaa tällä toiminnalla kaikista eniten.