PÄÄKIRJOITUS: Kuinka suuri on tietämättömyys maahanmuutajista?

by , under All categories, Enrique

Enrique Tessieri

Jotkut väittävät, että pitäisi antaa anteeksi niille suomalaisille, jotka ovat esittäneet ihmeellisiä kannanottoja maahanmuuttajista ja pakolaisista, koska se johtuu heidän tietämättömyydestään asiaan. Jos on vakavia puutteita kotouttamisohjelmassa, niin siinäkin voidaan syyttää tietämyksen puuttumista.

Jos kuitenkin ajattelisimme niin, että ongelmat voisivatkin johtua siitä, että on liian vähän tietämystä ja kokemusta maahanmuuton asioista, niin se voisi antaa tehokkaan syyn lakaista kaikki ongelmat mattojen alle.

Onko kuitenkin mahdollista, että asia joka koskee kymmeniätuhansia maahanmuuttajia Suomessa, heidän lapsiaan ja lapsen lapsiaan, voitaisiinkin todeta sen johtuvan myös tietämättömyydestä?

Äskettäin julkaistu jyväskyläläinen päivälehti, Keskisuomalainen, mainitsi pääkirjoituksessaan, ettei Suomen pitäisi ryhtyä monikulttuuriselle tielle ja että pakolaisia tulisi auttaa heidän kotimaassaan eikä turvamaassa. Pakolaisten vastaanottamisen Suomessa tulisi olla vasta viimeinen vaihtoehto.

Maamme suurin päivälehti, Helsingin Sanomat, käyttää halventavan termin julkistamista ”mamu” otsikossaan, kun se puhuu maahanmuuttajista.

Miten poliitikot kuten SDP:n Jutta Urpilainen, PS:n Timo Soini ja toiset, jotka tietoisesti tai tietämättään panettelevat kaikkia maahanmuuttajia, kun he väittävät, että heidän pitäisi noudattaa Suomen lakia ja elää maassa maan tavalla?

Kuinka oikeassa ovatkaan laitokset todellisuudessa kuten Rajavartiosto, Maahanmuuttovirasto ja toiset, kun he luovat ja ylläpitävät rasistista ilmapiiriä pelon ja epäilyn avulla väittämällä, että jotkut maahanmuutonryhmät ovat ”valtaamassa” Suomen. He jopa käyttäytyvät ja esittävät kuin yhteiskuntatieteilijät viittaamalla, ettei nämä ryhmät pystyisi sopeutumaan kulttuurimme.

Voisimme vastaavasti kääntää kysymyksen toisten päin: onko nämä edellä olleet esimerkit johtuneet tietämättömyydestä, ovatko ne tahallisia tai johtuvatko tiedon tai kokemuksen puutteesta?

Tai onko se muoto missä rasismi piiloutuu Suomessa?

  1. Martin-Éric

    Eilisen ETMU:n vuosikokouksessa pohdittiin nimenomaan sitä, paljonko perustietoa maahanmuuttokysymyksestä (suurimmat kansaryhmät, suurimmat maahanmuuttoperustelut, termistö, jne.) puuttuu esim. poliitikoilta. Todettiin, että ETMU voisi julkaista sellainen muutaman sivun PDF-muotoinen opas, josta voidaan vapaasti tulostaa ja jakaa kopion kiinnostuneille tarpeiden mukaan, tavoitteena saada peruskäsitteet nopeasti kasaan, jotta voidaan heti päästä puhumaan esim. kunnan maahanmuuttopalvelujen suunnittelusta ilman väärinkäsitystä siitä, mitkä ovat he kohderyhmät, kuinka suuret he ovat ja mitkä ovat joka ryhmän tarpeet.