Otavan Sanomat: Nuoret ja urheilu

by , under Kubra Amini

Kubra Amini*

Liikkuminen ja urheilu ovat erittäin tärkeitä erityisesti nuorille. Jos olet vaikka juuri muuttanut Suomeen ulkomailta ja sinulla ei ole yhtään kavereita niin urheilu voi auttaa sinua löytämään uusia ystäviä sekä oppimaan ja sopeutumaan uuteen kotimaahan. Olisi hienoa, jos asiat olisivat näin yksinkertaisia, eli ihminen harrastaa urheilua ja kaikki on hyvin. Valitettavasti asiat eivät ole näin yksinkertaisia.

On monta syytä miksi nuoret, ja erityisesti maahanmuuttajanuoret, eivät harrasta urheilua.

Yksi syy on korkeat osallistumismaksut. Jonkun urheilulajin harrastaminen voi maksaa monta sataa euroa vuodessa ja monelle perheelle tämä on liian kallista.

Toinen syy on aika. Jos nuori ihminen opiskelee ja haluaa menestyä koulussa hänellä saattaa olla liian vähän aikaa opiskeluun ja siksi hän ei harrasta urheilua.

Mutta vaikka joillakin on aikaa ja rahaa he eivät silti tykkää urheilua. He mieluummin istuvat sohvalla television edessä tai pelaavat koneella koko ajan. Jos Tämä jatkuu pitkään hän lihoo eikä jaksa tehdä mitään.

Toiset taas eivät tiedä kuinka he voivat päästä mukaan joukkueeseen. Jos näin on, olisi hyvä olla aktiivinen, kysellä ja ottaa selvää.

Viimeinen syy on kiusaaminen, eli kun uuttaa pelaajaa ei hyväksytä joukkueeseen ja häntä pidetään ulkopuolisena. Kiusattu pelaaja ei voi koskaan kehittyä siinä joukkueessa. Vaikka näin ikävästi voi tapahtua, siihen on ratkaisu. Valmentajan pitää varmistaa, että kaikille annetaan mahdollisuus osallistua joukkueeseen ja peleihin tasavertaisesti.

Koska asutaan Suomessa sää voi olla toinen syy. Ihmiset eivät halua pelaa jalkapalloa talvella, koska on kylmä. Tässä ihmisen pitää olla kekseliäs. Liikuntaa voi harrastaa missä tahansa, vaikka kentällä, pihalla tai sisällä.

Vaikka on monia syitä, miksi jotkut eivät harrasta urheilua, on myös toisia syitä, jotka houkuttelevat ihmisiä urheiluun. Liikunnassa on monia etuja: kunto pysyy hyvänä ja pysyt terveenä, stressiä on vähemmän, pysyt kauniina ja iloisena.

* Kubra Amini on monikulttuurisen peruskoululinjan opiskelija 2014-2015. Otavan Sanomat on Otavan Opiston opiskelijoiden lehtiprojektin tuotos. Opisto sijaitsee Mikkelin lähellä.