Otavan Sanomat: Kahden kulttuurin välillä

by , under Taw Reh

Taw Reh

Jokainen maahanmuuttaja oppii elämään kahden kulttuurin välillä. Joillekin se on helppoa, kun taas toiselle se on vaikeampi prosessi. Monella pakolaisilla ei kuitenkaan ole paljon valinnanvaraa: lähtö entisestä kotimaasta voi olla elämän ja kuoleman kysymys, jos maassa on sisällissota tai ihmisoikeuksia ei kunnioiteta.

Suomi ottaa vuosittain 750 kiintiöpakolaista, mutta turvapaikanhakijoita saattaa olla paljon enemmänkin. Vuonna 2011 heitä oli 3 088. Eniten turvapaikanhakijoita tuli Irakista (586), Somaliasta (356), Venäjältä (296), Afganistanista (284) ja Iranista (124).

Maailman pakolaisista 80 % on Pakistanista, Iranista ja Syyriasta Yhdistyneiden kansakuntien pakolaisjärjestön (UNHCR) mukaan.  

Vaikka Suomessa puhutaan paljon maahanmuuttajista ja pakolaisista, pakolaislasten identiteetistä tai heidän entisessä kotimaassaan mahdollisista saaduista traumoista ei keskustella tarpeeksi. Mitä kauemmin hän asuu Suomessa, sitä suurempi mahdollisuus on, että hän saattaa unohtaa omat juurensa ja identiteettinsä. 

Hyvä esimerkki on kieli ja kielitaito. Kun pakolaislapsi oppii puhumaan suomea tai ruotsia oma äidinkieli saattaa ruostua tai unohtua. Jos näin tapahtuu, seuraukset voivat olla kohtalokkaita. 

On paljon tutkimuksia jotka osoittavat kuinka tärkeä identiteetti on ihmiselle. Jos ihmisillä on vahva identiteetti ja itsetunto, hän myös pystyy omaksumaan ja oppimaan uusia kieliä. Jos ihminen menettää oman identiteettinsä, hänestä voi tulla näkymätön itselleen ja yhteiskunnalle. 

Vaikka Suomessa puhutaan monikulttuurisuuden puolesta tai vastaan, eli kulttuurisesta moniarvoisuudesta, unohdetaan yksi tärkeä seikka: monikulttuurisuus vahvistaa ja puolustaa vähemmistöjen identiteettiä.

Suomen valtion on panostettava kaikin keinon pakolaislapsiin, ja erityisesti pakolaislasten identiteetin tukemiseen.  Tämä voidaan saavuttaa koulutuksen ja harrastusten kautta. Resursseja tarvitaan paljon enemmän kuin mitä nyt on käytössä.

 1. Duunari

  Vaikutat nuorelta Taw.

  -On paljon tutkimuksia jotka osoittavat kuinka tärkeä identiteetti on ihmiselle. Jos ihmisillä on vahva identiteetti ja itsetunto, hän myös pystyy omaksumaan ja oppimaan uusia kieliä. Jos ihminen menettää oman identiteettinsä, hänestä voi tulla näkymätön itselleen ja yhteiskunnalle.

  Tämä on psykologinen kysymys mutta miten ihminen voi menettää identiteettinsä? Ei ihminen menetä identiteettiään pelkästään sillä että hän oppii uuden kielen ja saattaa unohtaa vanhan. Identiteetti tulee kasvatuksesta, koulutuksesta ja geeniperimästä.

  -Vaikka Suomessa puhutaan monikulttuurisuuden puolesta tai vastaan, eli kulttuurisesta moniarvoisuudesta, unohdetaan yksi tärkeä seikka: monikulttuurisuus vahvistaa ja puolustaa vähemmistöjen identiteettiä.

  Kasvatus ja koulutus ovat yksilön kannalta tärkeimpiä elementtejä menestykseen. Kasvatukseen ei yhteiskunta voi juurikaan vaikuttaa. Suomalainen koulutusjärjestelmä on maailman parasta kuten taannoin todettiin, jos ei vielä tiedä sitä niin on korkea aika ottaa selvää. Niin kauan kun se vielä on sitä.

  En tiedä mitä tarkoitat monikulttuurisuudella. Hyvä yhteiskunta ei ole monikulttuurinen vaan monokulttuurinen, yksilöt pelaavat samoilla säännöillä. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä ettei olisi avoin uusille ideoille kunhan ne palvelevat koko yhteiskuntaa eikä vain yksittäistä kansallisuutta tai etnistä ryhmää. Lakeja ei voi säätää jonkin tietyn maahanmuuttajaryhmän mukaan, sithän ei jäisi aikaa millekään muulle. Montako kansallisuutta Suomessa on? Jokaista etnistä tekijää ei voi ottaa huomioon. Se ei ole mahdollista eikä myöskään mitenkään järkevää eikä perusteltavissa.

  -Tämä voidaan saavuttaa koulutuksen ja harrastusten kautta. Resursseja tarvitaan paljon enemmän kuin mitä nyt on käytössä.

  Miten saadaan lisää resursseja? Julkinen sektori on jo nyt paralysoitunut, lamaantunut seuraavaksi viideksi tai kymmeneksi vuodeksi. Millä tavalla herra ajatteli sen hoitaa? Lisää velkaa nykyisen velan jatkeeksi? Nykyinen velka on suurempi kuin ikinä Suomen historiassa on ollut, verrattuna käytettävissä oleviin resursseihin.

  • JusticeDemon

   I find it hugely amusing that the very expression monokulttuurinen is itself multicultural. It has come into the Finnish language only very recently as a hybrid combination of foreign loan words that are of variously Latin and Greek origin.

   What is monokulttuurinen in Finnish, I wonder? Yksitapainen comes to mind…

        [Reaches for the Victory gin…]

   The view that Finland is, could be or ever was monocultural can only be held by someone who has no knowledge of culture or history.

 2. Enrique Tessieri

  Taw Reh studied at Otava Folk High School during 2011-12. His editorial, which was first published in Otavan Sanomat, a student magazine published by the school, appeared in Saturday’s (June 3) Länsi-Savo. Nice going Taw Reh!