Otavan Sanomat: Huivini (hijabi) kertoo, kuka minä olen

by , under Ayan Said Mohamed

Euroopassa ja Suomessa on ollut paljon keskustelua musliminaisten huivista eli hijabista. Voin sanoa, että hijabin käyttö ei tarkoita, että musliminaiset alistuivat tai miehet pakottaisivat käyttämään, vaikka joskus näin väitetään. 

Minulle henkilökohtaisesti hijabi on hyvin tärkeä, sillä se on osa sitä mitä minä olen ihmisenä ja muslimina. Itse voin kysyä samaa asia suomalaisista naisista eli onko mies pakottanut teidät pukeutumaan tietyllä tavalla?

Source: European Network Against Racism (ENAR).

Vahvoja musliminaisia on paljon eri ammateissa. Minun omia esikuvia ovat yhdysvaltalainen kongressin nainen Ilhan Omar, ja Somalian ensimmäinen naispresidenttiehdokas Fadumo Dayib.

Mielestäni musliminaiset, jotka käyttävät hijabia Euroopan maissa ovat rohkeita, sillä he eivät piilota omaa kulttuuria tai uskontoa. Samoin tekevät myös Suomessa romaninaiset sekä muut vähemmistöt. 

Käytin ensimmäistä kertaa hijabia seitsemänvuotiaana Somaliassa ja muistan hyvin sen päivän. Siinä oli äitini ja monta naispuolista sukulaista ja tunsin silloin, että olin kasvanut lapsesta nuoreksi tytöksi. 

En ymmärrä, miksi jotkut eurooppalaiset eivät hyväksyy hijabin käyttöä ja miksi se voisi estää sinua pääsemästä töihin. Tiesitkö, että hijabi on kielletty, jos haluat olla poliisi? Hijabin käyttö poliisina ei ole kielletty Ruotsissa, Skotlannissa, ja Minnesotan osavaltiossa Yhdysvalloissa. 

Asiat eivät ole kuitenkaan hyvin kaikissa maissa kuten Ranskassa, Belgiassa, Hollannissa ja Tanskassa, jossa on kielletty niqabin ja burkan käyttö. Tämä ei ole oikein, koska uskonnon vapaus on perusihmisoikeus. 

Yksi hieno asia eurooppalaisessa elämäntavasta on, että ihmiset saavat harrastaa omia elämäntapojaan vapaasti kunhan eivät vahingoita toisia. 

Itse olen toiveikas ja uskon tulevaisuuteen. Asiat tulevat muuttumaan Euroopassa ja moninaisuus tule olemaan enemmän arkipäivää. Maailma muuttuu hitaasti mutta voimme muuttaa asioita parhaimmaksi omalla esimerkillä.