Nuori musta nainen pienessä suomalaisissa kaupungissa

by , under All categories

Suomalaiset ovat sitä mieltä, ettei rotusortoa heidän keskuudessa ilmene. 

Joseph Wandera Owindi*

Joidenkin ns. kantasuomalaisten on vaikea tajuta kuinka musta nainen voi tulla kohdelluksi pienessä kaupungissa kuten Mikkelissä. Mustat naiset eivät ole ainoat uhrit, koska samat ennakkoluulot pätevät myös venäläisiä naisia kohtaan.

Näyttökuva 2015-2-12 kello 0.30.25

”Olen asunut Mikkelissä muutamia vuosia ja joka kerta kun lähden kodista usein keski-ikäiset miehet lähestyvät minua julkisella paikalla,” hän sanoo. ”Jotkut ajattelevat, että olen prostituoitu kun taas toiset syyttelevät minun elävän sosiaaliturvalla. He kysyvät englannin kiellellä miksi en puhu Suomea, jota kyllä puhun, tai sanovat minulle että pitäisi palata sinne mistä tulin.”

Musta nainen on oppinut olemaan varovainen kuinka hän pukeutuu.

“Jos käytän lyhyttä hametta tai minulla on meikkiä sitten miehet lähestyvät ja alkavat tekemään epämiellyttäviä kysymyksiä,” hän jatkaa. “En tykkää olla ulkona yksin mutta jos olen aina jonkun ystävän kanssa. Kuten sanoin, jotkut miehet ovat erittäin röyhkeitä eivätkä he välittä jos he loukkaavat minua.”

“Joskus vastaan takaisin,” hän sanoo. “Kerron että en elä sosiaaliturvasta, koska opiskelen ja olen työssä. Eivät he silti usko.”

Nuori musta nainen uskoo että Eteläsudanilaiset, Turkkilaiset ja Romanit ovat vähemmistöjä jotka kärsivät kaikista eniten Mikkelissä taustansa takia.

Mustalla naisella on lapsi joka ei ole vielä koulussa. Hän uskoo että hänen lapsensa tulee kärsimään koulussa etnisen taustan takia. Kerran kun hän oli vauva mukanaan hampurilaisravintolassa noin 15-vuotiaat teinit kommentoivat äänen kun näkivät lapseni vaunuissa, että “katso siellä on apina.”

“Kun olen lapsen kanssa saan vihaiset katseet jotka kysyvät minulta miksi tein tuo lapsen valkoisten suomalaisen kanssa,” hän sanoo. “Kuinka minä elän tämänkaltaisen kohtelun kohteena joka päivä? Yritän unohtaa mitä tapahtuu vaikka se on vaikeaa. Tämä on hyvin kiusallinen tilanne.”

Nainen sanoo, että jotkut ihmisten Suomessa pitäisi kouluttaa että he oppisivat kohtelemaan toisia samalla kunnioitusta mitä he vaativat itselleen.

*Kato, kato nekru. WSOY. Porvoo 1972. s. 47.