¡No pasarán!

by , under äärioikeisto, activism, Ana María Gutiérrez Sorainen, Fasismi, Monikulttuurisuus, Natsismi, Rasismi, Suomi

Jokainen, joka oli Peli poikki – Rikotaan hiljaisuus -mielenosoituksessa tietää mistä otsikon sanat ovat peräisin. “¡No pasarán! – Tästä ette kulje! Melkein noilla sanoilla alkoi toimittaja Mikael Brunilan puhe. Brunila on yksi  Äärioikeisto Suomessa -kirjan (2012) kirjoittajista.

Brunilan puheen alku: “Kesäkuussa 1936, kun kenraali Francon johtaman vallankaappauksen armeijat olivat Madridin porteilla, fasistien vastaiset joukot omaksuivat iskulauseen “No pasarán – Tästä ette kulje”. Iskulausetta toistettiin kaikilla sisällissodan barrikadeilla, jopa tappioiden kasautuessa. Iskulauseeseen tiivistyi se henki, joka elävöitti taistelua epätoivoisinakin hetkinä; viesti fasisteille ei ollut vain “tästä ette kulje”, vaan “tästä ette kulje, koska me olemme täällä”.

Jimi Karttunen oli läsnä siellä rautatieaseman vieressä, paikassa jossa myös natsit olivat.

karttunen2

Kynttilöitä ja viestejä paikassa, jossa uusnatsi pahoinpiteli nuorta Jimi Karttusta! Moni ohikulkija pysähtyy hiljentymään.

Marssimme yhdessä ja yhteishengessä. Lauloimme, keskusteltelimme ja kuuntelimme erilaisia puheita. Me olimme siellä ja eilinen mielenosituksen osallistujien määrä on mainio esimerkki siitä, että Suomessa läsnäolijoita on paljon.

mielenosoitus4

Meitä oli paljon ja mielenilmaus sujui rauhassa. Kiitos kaikille osallistujille!

 

Mielenosoituksessa tapasin useita kavereita, joiden kanssa olen keskustellut vain internetin kautta. He ovat olleet jo monia vuosia läsnä sanomassa ei rasismille ja syrjinnälle. Meidän läsnäolijoiden ryhmällä oli myös jatkot erässä ravintolassa. Illan päätteeksi kysyin kavereilta, että mitä nyt tämän jälkeen tapahtuu. Vastaus oli se, että olemme läsnä jatkossakin sanomalla ei rasismille, natsismille ja fasismille. Jatkossa vaadimme, että myös poliittiset päättäjät ovat läsnä sanomalla ei natsismille ja rasismille. Kahden vokaalin lausuminen ja ajatteleminen päätöksenteossa ei voi olla vaikea kuin vain natsismin ystäville ja rasismilla ratsastelijoille.

mielenosoitus1

Viesti eduskunnan väelle ja jokaiselle kansanedustajalle: “Jokainen meistä voi puuttua rasismiin ja fasismiin sitä kohdatessaan.”

Viime päivien kirjoitukset ja eilinen mielenosoitus antavat toivoa valoisemmasta Suomesta, joka on avoin yhteistyölle eri ihmisten kanssa ja torjuu väkivaltaa, rasismia ja natsismia.

kyltti1

Eikö olisi jo aikaa jättää kaunat sivuun?

kyltti2 kyltti3

Mikael Brunilan puhe: Puhe Peli poikki -mielenosoituksessa 24.9.2016

Lopuksi kiitos kaikille, joiden kanssa vietin iloisia hetkiä! Yhdessä on voimaa. Työ oikeudenmukaisuuden, ihmisoikeuksien ja demokratian eteen jatkuu. <3

Leave a Reply