Naisen alistaminen tapahtuu eri kulttuureissa eri tavoin

by , under Maarit Snellman

Tässä ei ole mediaseksikästä otsikkoa eikä nokkelaa sanailua, vaan asiaa, joka koskettaa jokaista naista tavalla tai toisella jossain vaiheessa naisen elämää.

Media on hehkutellut koko kevään Tapanilan maahanmuuttaja – raiskauksilla ja nyt viimeisimpänä kunniaväkivallan pöytään nostamalla.

Naisiin kohdistuva väkivalta on vedetty islamofobiseen ja maahanmuuttajavastaisen väliseen kamppailuun. Kiivaimmin naisen alistamiseen ovat puuttumassa suomiuroot, joita en sitten vielä koskaan ole nähnyt tai kuullut olevan puolustamassa naista, kun naista alistetaan, syrjitään tai kohdellaan väkivaltaisesti länsimaisen perinteen mukaan.

Länsimaissa on edelleen ajattelua, jonka mukaan naisen paikka on nyrkin ja hellan välissä. Se ei ole tavatonta Suomessakaan.

Toisten mielestä naisen paikka ei ole yliopistossa, johtopaikoilla tai muutenkaan työelämässä. Naiselle ei tarvitse maksaa samaa palkkaa kuin miehelle, vaikka tämän yleensä pitää olla samaan duunin saamiseksi kaikin tavoin miestä pätevämpi.

Nainen ei ole työelämässä koskaan sopivan ikäinen. Nuorena ne jää mammalomalle, sitten ne on poissa töistä, kun lapset sairastaa. Vanhana ne ei enää miellytä silmää.

Muoti-, fitness – ja aikuisviihdeteollisuus luo naiskuvaa, johon harva mahtuu. Nainen on objekti, joka ei itsenään kelpaa, vaan silloin kuin mahtuu teollisuuden ulkoa asetettuihin kriteereihin. Tätä mallia tavoittelee jokainen kunniallinen länsimainen nainen ainakin median mukaan.

Mitä sitten tulee kaikenlaiseen väkivaltaan, niin sen eri muotoihin törmää suurin osa naisista jossain vaiheessa elämää. Missä on barrikadeille nouseva suomiuros, kun naapurin matti taas vetää pataan maijaansa tai toinen suomiuros raiskaa kaverinsa tyttöystävän bileiden päätteeksi.

Kunniaväkivallassa on suomiuroillakin oma muotonsa. Perhe- ja eromurhat. Mies hoitaa päiviltä eroa haluavan puolisonsa tai koko perheen. Toisinaan taloustilanteella on näihin yhteys.

Media pitää yllä vääristynyttä käsitystä naisen alistamisesta vain islamilaiseen ja muslimikulttuuriin liittyvänä ilmiönä. Median tarjoamat keskusteluareenat verkossa vilisevät vihapuhetta ja trolleja.

Kuitenkin on tarve puhua sukupuolittuneesta väkivallasta ja siitä miten se ilmenee erilaisissa kulttuureissa. Lisäksi tulee puhua myös siitä, että mistä tämä kumpuaa ja mistä se kertoo.

Tosiasiaa ei pääse eroon edes islamofobiaan pakenemalla, sillä sukupuolittunut väkivalta saa eri kulttuureissa erilaisia ilmenemismuotoja.