Myyttejä, joilla rasismia oikeutetaan

by , under Maarit Snellman

Kukaan ei ole voinut välttyä viime vuosina populistisilta rasistisilta yleistyksiltä.

Ihmiset eivät jaksa, vaivaudu, osaa tai halua ottaa selville tosiasioita, vaan haetaan helppoja totuuksia ja mieluiten niitä, jotka tukevat omia ennakkoluuloja ja asenteita. Niiden kriittinen reflektointi on vaativaa työtä: itsetuntemuksen lisäämistä, asianmukaisen tiedon hankintaa sekä itsensä kohtaamista.

Vaikea taloustilanne luo turhautumista, jota puretaan ihmisten väliseen erilaisuuteen eli historia toistaa itseään. Syntipukkina toimivat tällä hetkellä erityisesti maahanmuuttajat, joilla itse asiassa tarkoitetaan somaleja sekä muslimeja.

Myytit ovat purkamista varten. Muuta käyttöä niille ei sitten olekaan. Tosiasiaa ei pidemmän päälle voi populismilla torjua. Rasisti pyrkii siihen. Vastarintana toimii myytin purku. Tässä tavallisempia:

Vähemmistöt tulee kalliiksi
Myytin syntyjuuria on vaikea tavoittaa. Pikainenkin vilkaisu valtion toteutuneeseen budjettiin osoittaa, että suurimmat kuluerät ovat aivan muualla, kun vähemmistöjen aiheuttamissa kuluissa Tämä myytti ikään kuin vapauttaa valtaväestön vastuunkannosta. Oman asenteen muuttaminen vaatii työtä. Helpommalla pääsee, kun ottaa siihen jonkun muun syntipukiksi, jolloin sitä kututaan tunteiden siirtämiseksi. On mahdollista kutsua tosin myös narsismiksi siinä oikeassa patologisessa merkityksessään.

Ruotsinkieltä ei tarvita mihinkään
Siispä pois pakkoruotsi. Pois kaksikielisyys – se maksaakin. Tässäkään ei ole järkeä, sillä ruotsi kuuluu samaan kieliryhmään kuin englanti ts. kumman tahansa opitkin, niin opit toisenkin. Jos näin ei käy, niin kyse on asennetason ongelmasta. Pohjoismainen yhteistyö syvenee yhteisellä pohjoismaisella kielellä. Niin se vaan on.

Muslimit on terroristeja
Tämä on argumentaatiovirhe eli yleistys yksittäisen tapauksen kautta. Jos vihreäsilmäinen tappaa ovat kaikki vihreäsilmäiset tappajia. Me emme ajattele näinkään. Muslimi on yksi maailman valtauskontoja ja maailman toiseksi suurin uskonto. Maailmassa on 1,3 miljardia muslimia. Maalaisjärjellä ajatellen, jos he kaikki olisivat terroristeja, niin istuisimmeko vielä täällä. Islamisti tai jihadisti on sitten aivan eri asia – islamisti politisoi islamin uskon ja jihadisti käyttää pyhää sotaa poliittisen agendansa tavoittamiseen. Tässä ei ole mitään lyyristä. Heidän lukumääränsä on pienen pieni vähemmistö ja mukana on myös rähinän kipeitä länsimaalaisia. Myös muslimit pelkäävät islamisteja ja tuomitsevat terrorin esimerkiksi näin: https://www.facebook.com/events/1690848677809980/

Terroriteoista suurin osa on kuitenkin valkoisten äärioikeistolaisten tekemiä tekoja, mutta media on luonut semanttisesti uudissanan terroristi, jolloin se on aina muslimi. Valkoisen tekemät terroriteot sitten ovat tämän tulkinnan mukaan häiriintyneiden yksittäistapauksien tekemiä. Talking about double standards.

Islam alistaa naista
Olen aiemmin tästä kirjoittanut, joten ei tästä sen enempää. Harva suomalainen mies on barrikadeilla, kun rakenteemme syrjivät naista. Naisen asema on globaalisti alisteinen. Se ilmenee eri kulttuureissa eri tavoin. Tässä enemmän islamin uskosta ja naisen asemasta: https://maailmanuskonnot.wikispaces.com/Islam

Ne vie meidän naiset
Tähän ei voi sitten sanoa muuta kuin että harmin paikka. Olisikohan peiliin katsomisen paikka. Nainen kuitenkin saa valita vapaassa demokraattisessa maassa kumppaninsa oman makunsa mukaan.

Ne vie meidän duunit
Ruotsin vauraus on rakennettu maahanmuuttajien työllä. Siellä kuten meilläkin he tekevät töitä, jotka kantaväestölle eivät kelpaa ja joita pidetään ns. paskaduuneina. Korkealle koulutetut maahanmuuttajat tekevät siivoustöitä, jos sitäkään, koska muuta eivät saa. Työttömyys sitten taas johtuu aivan muista seikoista kuin maahanmuutosta. Se siitä myytistä siis.

Maassa maan tavalla
Huvittavin kaikista. Lait koskevat Suomessa kaikkia ja rikoksista rangaistaan Suomen lakien mukaan sitä rikkovia. Muuten suomalaisuus merkitsee kovin erilaisia asioita eri ihmisille ja hyvä niin. Demokratia ja muut pohjoismaiset arvot ovat suomalaisuuden ydintä. Niitä maahanmuuttajat ja erityisesti pakolaiset arvostavat jopa meitä enemmän. Heille ne eivät ole itsestäänselvyys.

Rasismiin puuttuminen on rasismia
On viime viikon aikana yleistynyt ilmiö. Tästä ei sen enempää kuin rasismin määritelmä: ” Rasismi on aate tai toiminta, jossa ihmisten rodun, etnisen taustan tai biologisten eroavaisuuksien tai näihin liittyvien fyysisten tai henkisten ominaisuuksien erilaisuudella perustellaan ihmisten eriarvoista kohtelua eli syrjintää. Rasismiksi voidaan kutsua myös toimintatapoja ja yhteiskunnallisia rakenteita, jotka johtavat näihin seikkoihin perustuvaan eriarvoisuuteen (mm. Isaksson ja Rastas).”

Jos kaikki se energia ja tarmo, joka rasistisfasistiseen vihapuheeseen käytetään kanavoituisi ongelmien alkulähteille eli talouden tilaan ja sen korjaamiseen,  niin olisipa se hienoa. Vaikka näin: https://vahtikissa.wordpress.com/2015/06/22/sellaista-viisasta-sopeuttamista-suomeen/