More Finns oppose anti-immigration groups and racism than before

by , under Enrique

By Enrique Tessieri

Matters have changed for the better with respect to the ongoing debate on immigrants, immigration to Finland and our ever-growing cultural diversity, reports Turun Sanomat, quoting researcher Suvi Keskinen of Turku University. She warns, however, that making strong distinctions between “us Finns” and “them immigrants” can have dire consequences for the person and society. 

Keskinen says that more people than before are speaking out against anti-immigration groups and racism in Finland.

She said that even if the language used to debate immigration in Denmark has been bolder than in Finland, matters are improving there after the anti-immigration Danish People’s Party did poorly in the election.

What Keskinen says is highly revealing. If the Perussuomalaiset (PS) party wouldn’t have won their historic election victory last April, probably debate in Finland wouldn’t be so aggressive and negative towards immigrants and visible minorities.

Migrant Tales is a good example of a blog that has grown rapidly and brought out the fighting spirit of some immigrants and Finns against anti-immigration groups like the PS.

This was not the case before, when certain members of the PS could practically say whatever they pleased and point the accusing finger at any group they wanted amid the near-complacency and silence of the media, politicians and general public.

Another matter that has encouraged people to be more outspoken against anti-immigration groups are the constant gaffes and scandals that have rocked the PS.

Where there is a strong reaction there is certainly a strong counter-reaction.

 1. D4R

  Thanks goes to Migrant Tales, Enrique, Mark, Justice, eyeopener and others, without you guys this wouldnt be possible, without you guys M.T woldnt be possible, without you guys my selfesteem would still be low, for the firsttime in my life through M.T my selfesteem has improved dramatically, it’s not easy when your contantly being attacked your culture your race your intelligence, in the long run that can have a devastating effect on your selfesteem and self image about yourself, so i thank you M.T and participants. May we proper in our mission of tackling racism.

  • Migrant Tales

   D4R we are very happy to hear that and we hope and encourage you to continue in the same way. We have a lot of power to change things if we want to. We are that proof.

 2. Mark

  😀 let’s be proud of who we are. It is easy to stand when everyone else is standing, but much harder when you feel like you are the only one! To be an individual is to be happy to stand alone. Except you are not alone when you do. That is when you discover real friends. 🙂

 3. eyeopener

  Hi guys.

  It seems to me that the 80% of Finns that oppose anti-immigration and racism is getting louder and louder every day. I am sure that they haven’t been asleep. It just need a “shot of courage” to open your mouth.

  And…….that’s happening!!

  My Finland is international, multicultical and divers!!

 4. I am

  Why u immigration police sent me negative answer, why????
  Who has responsibility to answering me??
  I paid to u money.
  Ur wooden minds is against my right
  My money was a normal money , normal euro, my money was not foreigner like me
  U think am not good but how my money and time is good for u then??? U r cruel, harsh u
  Remmember that am not alone, and u have no power to make me a destiny that u want

  http://www.youtube.com/watch?v=R92VdfpxQX8&feature=related

  • Migrant Tales

   Very nice song, I am. Thank you for sharing it with us.

 5. Sasu

  Mitä meiltä puuttuu on järkevää keskustelua maahnmuutosta. Nyt maahanmuutto keskustelu jakautuu kannattajiin ja vastustajiin. Vastustajat ovat sitten rasisteja joten keskuste kuolee siihen jo. Paras tapa katkaista keskustelu on kuksua henkilöä joko ylitunteelliseksi tai rasistiksi. Sitä on kuulunut kummaltakin puolin.

  Jos vastustat maahanmuutto vastaista puoluetta, se ei tarkoita, että vastustat rasismia. Jos vastustat rasismia, se ei tarkoita, että kannattaisit maahanmuuttoa.

  Itse olen skeptinen maahanmuuttoa kohtaan mutta vastustan rasismia.

  Maahanmuutto on ongelma ja meidän keksittävä jokin ratkaisu. Massa karkoitus tai rajojen sulkeminen ei ole ratkaisu vaan vastuun pakoilua.

  Onko jollakin ratkaisuja?

 6. D4R

  Sasu: Itse olen skeptinen maahanmuuttoa kohtaan mutta vastustan rasismia.

  Maahanmuutto on ongelma ja meidän keksittävä jokin ratkaisu. Massa karkoitus tai rajojen sulkeminen ei ole ratkaisu vaan vastuun pakoilua.

  Onko jollakin ratkaisuja?

  Ratkaisu on että rikkaat maat voisivat jakaa vaurautensa köyhien maiden kanssa ja kyllä uskon että rikkaat maat voisivat ottaa hädässä olevia ihmisiä ja pitää huolen heistä eikä käyttää tai pahoinpidellä heitä henkisesti.

 7. Farang

  D4R: Miten määrittelet “rikkaan maan”? Miten määrittelet rikkaan ihmisen? Onko sellainen ihminen rikas, jolla on enemmän velkaa kuin omaisuutta? Siitä voit sitten miettiä, onko Suomi oikeasti rikas. Suomella on velkaa enemmän kuin se pystyy maksamaan takaisin, velka kasvaa joka vuosi, koska menot ovat suuremmat kuin tulot. Suomella ei ole siis todellisuudessa varaa ylläpitää nykyistäkään yhteiskuntaa, vaan se joudutaan tekemään velkarahalla. Miten voisi siis olla mahdollista vielä auttaa muita? Meillä ei vain yksinkertaisesti ole varaa.

  Mieti omalle kohdallesi: Ottaisitko itse velkaa, jotta voisit sitten sen lainatun rahan antaa ilmaiseksi jollekin muulle? Velka jäisi kuitenkin sinun maksettavaksi.

 8. Toni

  D4R: “Ratkaisu on että rikkaat maat voisivat jakaa vaurautensa köyhien maiden kanssa ”

  Ja rikkailla tarkoitat maita kuten Libya, Egypti, Somali ja muut Afrikan maat, joilla on satojen miljardien dollareiden edestä rahaa… Suomellahan on vain velkaa.
  Sitten on vielä siinä naapurissa arabimaita, joilla niitä dollareita on miljoonia miljoonia. Miksi ne ei auta naapureitaan muutoin, kuin tukemalla orjakauppaa?

  Suomi on hyvin köyhä maa noihin maihin verrattuna. Afrikassa ja arabimaissa on monia ihmisiä, joilla on rahaa ostaa vaikka koko Suomi.

 9. D4R

  Toni ja Farang, olenko minä maininnut Suomea? Kai nyt mailmassa on Rikkaita maita ahneudessaan kylvevät ylivaroja kun sillä aikaa osa puolilla maissa ryvettyyy köyhyydessä.

 10. Toni

  D4R: “Kai nyt mailmassa on Rikkaita maita ahneudessaan kylvevät ylivaroja kun sillä aikaa osa puolilla maissa ryvettyyy köyhyydessä.”

  Mitä maita tarkoitat köyhillä ja mitä rikkailla? Minä jo luettelin rikkaita Afrikan maita. Miksi et heitä vaadi auttamaan? Ja onhan Afrikkaan jaettu jo yli 100 miljardia euroa. Mitä on saatu aikaan? Lisää sotia… Putin on kuulemma maailman rikkain mies. Jos hän voisi auttaa?

  Kiinakin on rikas maa, koska tappoi ainakin 60miljoonaa omaa kansalaistaan nälkään. Kyllä ne Afrikankin maat vielä nousee, kunhan ensin osa kansasta karsitaan Kiinan mallin innoittamana.