Maarit Snellman: Mitä yhteistä on Olli Immoksella ja Dylann Roofilla?

by , under Maarit Snellman

Maarit Snellman

Tämä tekstini oli liikaa Uuden Suomen Puheenvuoroblogi-palvelussa ja sain varoituksen kursivoidun kohdan vuoksi. Se perustuu kuitenkin alla oleviin lähteisiin ja erityisesti Olli Immosen itse antamiin haastatteluihin, jotka eivät jätä mitään epäselvää. Kommentteja en jaksa tähän kopioida – ei niissä sen ihmeellisempiä ollut. Lukuun ottamatta, että minun  olisi pitänyt perustella, että ihminen ei ole lajityypillisesti rasisti, vaan se opitaan. Saa vihata, uhata etnisen taustan vuoksi henkeä ja rajoittaa vapautta tai uhata ei-rasistisen mielipiteen vuoksi raiskauksella. Se on sallittua, mutta Suomessa ei saa tehdä reflektoivaa kriittistä analyysia siitä, miten rasismi ilmenee mm. mediassa. Sanavapaus ei siis ole tältäkään osin kaikkien oikeus. Se on rasisteilla ja fasisteilla, mutta minä, joka en näitä ihmisyyttä vastaan koskevia rikoksia tule koskaan hyväksymään, en saa sitä harjoittaa.

Tässä alkuperäinen kirjoitukseni Ollista ja Dylannista:

Molemmat ovat viime aikoina näkyneet lehdissä. Olli kotimaassa ja Dylann kaikkialla. Dylann toteutti sen, jota Olli ihannoi – poliittisen murhan. Dylannilla on rasistinen ajatusmaailma. Olli edustaa Suomen kansaa eduskunnassa sekä fasistista kansalaisjärjestöä. Olli kannattaa kansalaismielestä kansannousua. Dylann on sitä mieltä, että tarvitaan rotusotaa. USA:ssa Dylannin ajatusmaailman jakaa ne amerikkalaiset, jotka kuuluvat maassa vaikuttaviin 784:ään viharyhmään.

Suomessa avoimesti rasistinen puolue, jolla on fasistisia ja uusnatsikytköksiä, johtaa eduskuntaa ja istuu hallituksessa. Vapaa-ajallaan Immonen saa kuulemma tehdä mitä tykkää. USA:ssa Dylannin rasistinen vihaisku on sitten yksittäistapaus. Kun värillinen vie kaupasta karkin, poliisi vie oikeuden kautta vankilaan kulkematta lähtöruudun kautta. Konservatiivien globaali tapa sivuuttaa rasismi.

Näin se kansa halusi.

Natsi-Saksan tapahtumat olivat aikanaan mahdollisia kolmesta syystä: Hitlerin valtaannousun mahdollisti Saksan liike-elämän eliitti ja muu kansa sulki silmänsä. Käänsi päänsä pois. Hitlerin vahvaa negatiivista karismaa ja pelkoa ei tietysti voi väheksyä, mutta JOS kansa olisi halunnut hanttiin laittaa, se olisi sen enemmistönä voinut tehdä. Kiusaaminen, väkivaltakin on ryhmäilmiö. Lisäksi talouskriisin aiheuttama turhautuminen ja ahdinko saatiin näppärästi kanavoitua syntipukkeina toimiviin etnisiin vähemmistöihin kriisin ratkaisemisen sijaan.

Rasismi tarttuu asenteiden välityksellä ihmisestä toiseen. Se on opittua. Ihminen ei lajityypillisesti ole sitä. Siksi on erittäin valitettavaa, että rasismista on nyt ikään kuin palkittu. Toivottavasti tämä on vain ikävä vaihe Suomen historiassa.

Meksikossa cheer-tanssikilpailussa esitettiin natsimielinen tanssi, joka nostatti melkoisen mediakohun. Näin siis muualla, vaikka kyseiset nuoret eivät edes kunnolla tienneet, mitä natsismi merkitsee. Mutta meillä nillitetään, että on se sanan- ja ilmaisunvapaus. Mistä lähin vihaamisesta ja rasismista on tullut kumpaakaan näistä? Miksi meillä ei nouse haloota, vaikka meillä nyt eduskuntaan asti ovat tiensä löytäneet? Miksi me sallimme tämän tapahtua?

Hallitusohjelman strategiaan on kirjattu, että rasismia ei sallita. Käytännössä kuitenkin nyt näyttää siltä, että se sallitaan. Fasismi ei synny tyhjiössä vaan rasismin ja muukalaisvihan kautta. Ne ovat siihen ensimmäisiä askeleita.
Lähteet:
http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-1434425236034.html?fb_action_ids=10153377694854710&fb_action_types=og.shares&fb_ref=www-share

http://www.independent.co.uk/news/world/americas/charleston-shooting-dylann-roof-wanted-a-race-war-how-many-americans-want-the-same-10333883.html

Conservatives Ignore Racism And Spin Church Shooting As A War On Christianity

http://www.independent.co.uk/news/world/americas/watch-nazithemed-dance-routine-at-mexico-high-school-draws-heavy-criticism-online-10325501.html

http://www.huffingtonpost.com/2015/06/15/nazi-propaganda-german-children_n_7589072.html

Leave a Reply