Muukalaisvihaa vastaan rauhanomaisin keinoin Kuopiossa

by , under Adam Al-Sawad, KuRI, Monikulttuurisuus

Tammikuisena maanantaina kokoontuu joukko eri lähtökohdista saapuvia ihmisiä yhteen lähellä Kuopion keskustaa. Ystävälliset tervehdykset ja esittelyt vaihtuvat pian vakavaan ja läpikotaiseen keskusteluun, jossa puidaan yhteistä tavoitetta yksityiskohtineen: puuttua toiminnan ja tiedonvälityksen avulla Suomen suurimpiin ksenofobian muotoihin, eli rasismiin ja muslimivihaan. Haluna on estää ja poistaa syrjintää sekä vihaa toimimalla paikallisesti.

”Uskon, että Suomi on lähinnä ksenofobinen maa. Täällä ei ole koskaan ollut vahvaa väkivallanhakuista rasismitoimintaa kuten esimerkiksi Yhdysvalloissa” kertoo Yhdysvalloissa syntynyt Muhammad-Adam Al-Sawad, yksi yhdistyksen perustajajäsenistä. ”Luulen, että Suomessa elävät pelot johtuvat lähinnä vaikeutuvassa tilanteessa kuoriutuneista huhuista, kuulopuheista sekä propagandasta. Kun talous kiristyy, kiristyy luonnostaan ilmapiirikin. Sekopäät ovat yksittäistapauksia, enkä minä ainakaan koe että pitäisi jotenkin täkäläisiä syyttää taikka yleistää, vaikka pennumpana olivatkin rasistien nyrkit, tiiliskivet ja puukot tuttuja. Täällä tuskin on hirveästi porukkaa, joka oikeasti vahvasti uskoisi johonkin vanhentuneeseen rotuoppiin. Siksi minusta on tärkeää osoittaa tavallisille kaduntallaajille ihan käytännön ja ammattilaisten kautta, minkälaisia eri kulttuurit ja uskonnot ovat. Tilannetta siis voi ja kannattaa mielestäni selvitellä ihan diplomatialla ja järjellä. Nykyinen ilmapiiri ei ole terve, koska liikkeellä on paljon tahoja, varsinkin netissä, jotka asiakseen levittävät väärää tietoa ja uhkakuvia kuvitteellisesta valloittajasta, tummasta islaminuskoisesta vihollislaumasta” hän jatkaa. ”Joihinkin se uppoaa, ja lopputuloksena on tilanne jossa suurin osa ulkomaalais-, ja muslimitaustaisista saavat niskaansa voimakasta syrjintää arjessaan. Kotikaupungissamme voi tavata sekä ulkomaalaisia, eri uskontojen edustajia, että kulttuuri- ja uskontotutkimuksen ammattilaisia. Siis omalla ovellamme on työkalut edistää yhdessä nykyistä tulehtunutta ilmapiiriä.” ”Meidän täytyy erityisesti keskittyä tuomaan esille tilastoja ja ammattitaitoista tietoa, jolla osoittaa huhut suoraan vääriksi.” toteaa Johan Salonen, hänkin perustajajäsen. Nopeasti siis värvätään jo ensimmäinen ammattilainen mukaan toimintaan. Kuopiossa asuva kulttuuriantropologian ja vertailevan uskontotieteen dosentti Thomas McElwain lupautuu ilomielin mukaan järjestämään uskontojenvälisiä keskusteluiltoja ja luentoja. Samalla suunnitellaan jo julkisia tapahtumia sekä kesäksi torikojuja Kuopioon.

Näin syntyy KuRI, Kuopion rasismin ja islamofobian vastainen yhdistys. Pian päätetäänkin yhdistyksen pyrkimys- ja toimintakuvaus.

”KuRI pyrkii parantamaan paikallista tulehtunutta ilmapiiriä, ehkäisemään syrjintää ja korjaamaan vahingollisia syrjintää ja väkivaltaa luovia ennakkoasenteita tukemalla uskontojenvälistä vuoropuhelua, järjestämällä monikulttuurisuutta edistävää toimintaa sekä kampanjoimalla vahingollisia huhuja ja urbaaneja legendoja vastaan, joilla vahingoitetaan vähemmistöjä sekä niiden kykeneväisyyttä olla osana yhteiskuntaa.

Suomessa rasismi ja muslimiviha ovat yleistyneet yleisessä ilmapiirissä niin, että useimmat ulkomaalaiset, erityisesti afrikkalais- ja arabitaustaiset, sekä moni muslimi taustastaan riippumatta, kokevat syrjinnän ja vihan tuovan konkreettisia ongelmia arkielämäänsä sekä vakavia vaikeuksia pysyä osana yhteiskuntaa vihan ja syrjinnän ollessa yleistä ja arkipäiväistä. Haluamme rauhanomaisesti, diplomaattisesti ja järkevästi kantaa vastuumme Kuopion alueella rauhan ja turvallisuuden puolesta.

Täten pyrimme positiivisen toiminnan kautta tukemaan ryhmien välistä yhtenäisyyttä ja ymmärrystä, pitämällä esimerkiksi erilaisia kulttuuri-iltoja ja muita julkisia tapahtumia, tarjoten mahdollisuuden tutustumiseen ja konkreettisemman yhteyden luomiseen kantasuomalaisten ja ulkomaalaistaustaisten välille. Uskomme, että paikallinen ksenofobia juontaa juurensa ryhmienvälisestä etäisyydestä ja tietämättömyydestä, joten pyrimme ratkaisemaan pelon ja vihan ongelmaa tuomalla pelätty ja vihattu tutuksi, vaikkapa etnoruoan sekä etnomusiikin avulla, sekä esimerkiksi ulkomaalaistaustaisiin sekä heidän kulttuuriperintöönsä tutustumisen ja sen ymmärtämisen kautta, jolla voitaisiin korvata huhut ja kuulopuheet.

Toimintaamme kuuluu myös esimerkiksi uskontojenvälisen vuoropuhelun järjestäminen, tarjoten foorumin jolla alan ammattilaiset voivat vastata kysymyksiin ja rikkoa huhuista ja juoruista lähteviä ennakkoasenteita. Samalla annetaan mahdollisuus tutustua uskontoihin niiden harjoittajien näkökulmasta sekä vähemmistöihin niiden edustajien välityksellä.”

Liikkeen idea lähti alun perin aiheesta, jonka tiimoilta Al-Sawad on kirjoittanut yli 2000 kertaa jaetun tekstin siitä, miten nykysuomessa ulkomaalais- ja muslimitaustaiset ovat työnnettyinä nurkkaan. Tilanteeseen, jossa heidät on osittain puskettu ulos yhteiskunnasta ja yhteenkuuluvuudesta.* ”Haluan kantaa korteni kekoon sen eteen, että voimme yhdessä pitää kotiamme kotina ilman syrjintää ja väkivaltaa.” kommentoi Adam.

Yhdistyksen hallitukseen kuuluvat puheenjohtaja Muhammad-Adam Al-Sawad, varapuheenjohtaja Johan Salonen, sihteeri Aku Kervinen, rahastonhoitaja Janne Mikkola, sekä varajäsenet Anna Maria McElwain, Sakari Laitinen ja Ako Nyman.

Yhdistykseen saa yhteyden osoitteella [email protected]

*: https://www.migranttales.net/facebook-tama-on-avunhuuto-koska-voimani-hiipuvat-vaha-vahalta/

Leave a Reply