Hyvä Homma: Suomalainen Unelma

by , under All categories, Enrique

Comment: The Green Party has started a rival website to  Hommaforum called Hyvä Homma. It is supposed to be a forum where immigrants and refugees can give their point of view. This is an excellent idea considering that the overwhelming majority taking part in the ongoing debate are Finns and the True Finns with very reactive ideas on foreigners.

The contribution below, Suomalainen unelma, was published by Hyvä Homma. It is going to shatter a lot of people’s perceptions of Somalis in Finland because there are many success stories out there.

Why not pay Hyvä Homma a visit and contribute?

_______________

M. Abdulkarim

Suomi on hieno maa, luonto on kuvankaunis, sosiaaliturva pelaa ja koulutuskin on vailla vertaansa. Suomeen ovat tervetulleita työtä tekevät maahanmuuttajat tai rakkauden tänne vetämät, ja humanitäärisistä syistä tänne voivat tulla myös vainotut ja vailla turvaa olevat. Suomessa on myös hieno lainsäädäntö joka takaa jokaiselle perusihmisoikeudet. Unelmien Suomi on maahanmuuttajalle kuitenkin vaikea maa. Suomessa pitäisi osata kieli, kulttuuri ja pelisäännöt, mielellään heti kun tänne saapuu, viimeistään kolmen vuoden kuluttua siitä kun on rekisteröity kunnan asukkaaksi. Kolme vuotta on lyhyt aika monelle integroitua ja työllistyä nykyisillä integraatiotoimilla.

Suurin paine tuntuu kohdistuvan tällä hetkellä maahanmuuttajien parissa työskenteleville sosiaalialan ammattilaisille, joiden pitäisi tuottaa parempaa tulosta eli paremmin kotoutuneita maahanmuuttajia, juuri tämä ammattiryhmä jonka resurssit ovat puutteelliset ja joille ei suoda aikaa tehdä perusteellista työtä. Toinen ryhmä johon paineita kohdistetaan, ovat maahanmuuttajat itse. On helppo ihmetellä sitä, että miten on mahdollista maahanmuuttajan olla oppimatta suomenkieltä ja työllistyä kun on kerta päässyt tähän unelmien Suomeen. Sitä miten siihen vaikuttavat kansaihmiset joilta ei irtoa hymy eikä tervehdys ei sovi ihmetellä, ei ainakaan ääneen eikä mamun. Kiitollinen tulisi olla.

Samaan aikaan Suomessa elää iso määrä maahanmuuttajia, jotka ovat integroituneet ja työllistyneet ja elävät suomalaista unelmaa: Vakituinen työ ja asuntolaina, joka motivoi pitämään sen. Media ei kuitenkaan tätä suurta mamu-ryhmää huomioi, medialla on kiire kertoa miten vaikeaa on maahanmuuttajan arki, miten vaikeaa maahanmuuttajan on työllistyä ja kuinka yleistä rasismi on. Ei tarvitse olla tohtoritason tutkija huomatakseen tässä itseään toteuttavan profetian aineksia. Kantasuomalaisten on helpompi suhtautua syrjivästi maahanmuuttajiin, ”kun muutkin tekee niin”, työnantajan on helppo olla ottamatta maahanmuuttajaa töihin ”eihän muutkaan työnantajat” ja vuokranantajan on myös samoin perustein helppo olla ottamatta vuokralaisekseen maahanmuuttajaa. Tällaisella uutisoinnilla saattaa olla vaikutuksia myös maahanmuuttajiin, kyllähän uussuomalainen nyt Hesariin luottaa. Ei ehkä kannata edes yrittää hakeutua töihin kun ei minua oteta töihin, en uskalla lähestyä suomalaista naapuriani, mitä jos se on rasisti, jäinkö vailla koulupaikkaa ihonvärini tähden? Media muokkaa asenteita, tästä ei valitettavasti pääse yli eikä ympäri. Ei maahanmuuttaja eikä kantasuomalainen.

Helsingin kaupunki on esimerkillinen työnantaja siinä mielessä että heille pääsee töihin huivi päässä ja suomea aksentilla puhuen. He työllistävät ammattitaitoiset maahanmuuttajat siinä missä kantasuomalaisiakin. S-ryhmä on myös lähtenyt tähän mukaan, tosin heillä huivi ei edelleenkään kuulu työasuun. Se miten huivi, jonka helman saa työpaidan alle, vaikuttaa työturvallisuuteen sen enempää kuin pitkä tukka, joka on vapaana, on minulle mysteeri. S-kauppiaat eivät tässä kannassaan ole yksin, Stockmann kuuluu myös tähän ryhmään työnantajia joiden näkemys huivista on se että se ei ole edustava eikä näin ollen kuulu työasuun, pieni ihme on se että myyjät saavat sielläkin värjätä tukkaansa tästä huolimatta.

Medialla on vastuunsa yhteiskunnassa ja se vastuu ulottuu yhteiskunnan kaikkiin jäseniin, kantaako media vastuunsa? Ehkä minäkin joku päivä tilaan uudestaan Hesarin ilman pelkoa siitä mitä saan itsestäni lukea seuraavaksi. Olen syntynyt Mogadishussa, mutta elän tässä yhteiskunnassa.

 1. Klay_Immigrant

  Instead of removing my fair comments Enrique why don’t you watch this instead.

  Macintyre Worlds Toughest Towns – Paris (part 1/5)

  All the other parts are there too.

  Do you want Helsinki to resemble this?

  • Enrique

   Klay, we are working on some basic house rules on what is considered appropriate and inappropriate on this blog. If you comment just to bash a group with stereotypes and thereby say it is ok to be racists towards them then that is what I consider inappropriate. Those that are excluded are a part of a society that is also violent towards them. Remember what caused the French Revolution? Now that got pretty hairy with all those heads being chopped off.

   Another pitfall in your argument is that ALL people from a groups are so-called “rejects.” Wrong. There are many success stories that you prefer not to see because you are too busy closing your eyes. You are an example of how rapidly some immigrants adapt to Europe, which are the grand majority. So the view that ALL are violent and creating havoc to traiditonally “white” societies is malarkey.

   And you seem to forget that all those people who live in Europe have the right to state their case. Democracy, security and the right to a decent life is EVERYONE’s right. If they can’t violence is the next step. There are many examples in European history that show what happens when you deny other groups basic security and rights.

   I am happy that immigrants and other people can bring their cases to the public. That is a good matter. Being a “good citizen” means being able to differ in opinion and take stands. That is a basic aspect of good education and our democratic system.

 2. Kari Rajamäk party or policy

  Like a said before that parties like the Greens did not want to talk about this issue or fumbled around with whilst at the same time True Finns took control of it.
  I don’t doubt that this forum is there for other reasons apart from the coming election, but it is there in the hope of decreasing the True Finns vote and increasing the Green vote and I think its to little to late.
  I am no supporter of the Greens but I would give them credit for admitting that the immigration is now a issue and opened a debate on the issue, and I may be proved wrong but I have not heard from Vas or RKP on their “Immigration polices”.

  • Enrique

   –fumbled around with whilst at the same time True Finns took control of it.

   So you mean that since nobody brought proactive solutions on the table it was the True Finns that were the first to be reactive? In my opinion immigration is still such a new issue in Finland that we can’t even recognize what is offensive to other cultures. All parties are to blame but that wing of the True Finns, led by Hirvisaari and his merry band, are xenophobic. Even though extremism varies from country to country it has some common traits. In my opinion the True Finns are a far-right party in the Finnish tradition.

   But we arrive at the same qustion: How do we make immigration work in Finland? Is it the Nuiva manifest recipe or what about just applying those laws that we have in force (Constitution and Non-Discrimination Act)? That would be a good start.

 3. Tony Garcia

  ” How do we make immigration work in Finland? ”

  Simple, making a policy witch will bring in the right people. After that everything else will be much easer.

  ” Is it the Nuiva manifest recipe ”

  We don’t need any manifest if we allow in cultures that won’t clash with ours.

  “about just applying those laws that we have in force”

  The laws in Finland are applied alright, but you can’t integrate those who refuse to do so.

 4. JusticeDemon

  Tony the Toby talks about bringing in the right people

  This is the filthy snobbery of his background talking.

  Pass the sick bag Alice