Gott nytt år Baghdad- Avslutning på år 2016 för Baghdad och Irak

by , under Beri Jamal

Här och många andra ställen i världen tar vi avsked från det gångna året med att förbereda med mat och tillställningar. Vi samlas med våra familjer, vänner och släkt för att önska dem ett gott nytt år – sådant händer i ett land där blod och död inte bekommit en del av deras vardag.

Jag vaknade igår och jag tänkte – fan ännu ett år har gått från mitt liv och ännu ett år väntar mig med en massa spänning och överraskningar som jag vet inte om jag ser emot det eller inte, speciellt med tanken på att mannen jag delar ett liv med fick sitt negativa beslut för drygt snart 3 månader och jag vet inte vad kommer att hända honom.

Det första jag gör är att sätta på Tv för att kolla vad som hänt i världen och min värld är just nu Irak eftersom mannen jag älskar öde ligger på dessa grymheter och de beslut som det finska immigrationsverket tar ligger på det som händer där och ändå anser dom att Baghdad är tryggt och säkert att de kan återvända och leva där.

Explosion som sakar del området Senak – Center of Baghdad

Jag bara satt där och stirrade på tv rutan som visade mig en explosion där lik låg överallt och hur folk sprang omkring för att plocka bort dem.

Området Senak är ett ställe i Baghdad där man har kärror som man bär varor på som man sedan för till olika butiker. Dessa män och unga som inte har ett annat leve bröd än att dra på en kärra och fråga runt på gatorna om de behöver bärning hjälp blir utsatta för denna explosion.

En bomb som har gömts undan bland alla lådor och varor – blir deras död. Det som sades på nyheterna att dessa kärror blev och bära på sina ägaren istället för att ägaren bär gods för att förtjäna sitt leve bröd.

Men en explosion räcker ju inte – hur skall en explosion släcka den grymma regeringens törst för blod? Senare på dagen ett till explosion och en  sista då man tände eld på fyrverkeri exploderade en tredje med alla andra fyrverkerier.

Bilder från en del av gårdagens händelse

För mig betyder detta ett grymt avslutning – och början kommer att börja lika hemsk för det är dömt redan länge sedan att Irak kommer inte att få vara i fred så länge det finns kriminella och en regering som består av kriminella miliser så betyder det en sak – Irak är ett levande död land.

Hur beskrev grymhet? mer än detta som händer? Vad betyder grymhet för oss som bor i västvärlden?

Att du kanske inte får det som du önskar dig – liksom en ny bil eller att du inte har tillräckligt med pengar?

För mig betyder grymhet och omänsklighet detta som sker – där och HÄR.

Med där menar jag döden, blod, hungern, fattigdom, bedrägeri – ett land som inte har en början eller ett slut mer än det slutet att Iraks befolkning lider för varje dag att de är födda i ett land som aldrig värdesatt deras existens allt från Saddams tid till idag då landet styrs av de kriminella miliserna under Moktada Al Saders order som styrs via de kriminella iranska miliserna.

Saker vi inte ser i de Finska medan döljs och göms för att verkligheten inte skall fram, men om jag hade chansen att framföra verkligheten vi inte ser så skulle jag göra det.

Tillbaka i blicken till Maj – och fram till den stora explosion på Karrada Center, denna händelse kommer inte en ända äkta Irakier att glömma – en irakier som har sympati och samvete för sitt land och då talar vi om Irakier!

Hur  de höll på i många dagar och rensa området på lik – och hur området blev ett spökliknande område.

Men en sak måste ni veta — hur än sorgen är djup och hur än blod has spillts så en äkta  irakier förlorar aldrig hoppet

och fortsätter att skratta och le och sprida med sig glädje till de andra för att visa att vi Irakier är ett folk som död tar

inte koll på oss och förstör oss inte som människor

de

Att se tillbaka på dessa bilder och jag har inte så mycket mer att säga än att dessa bilder och händelser är glömda.

Hur vi än vill komma ihåg sånt men inget dröjer i våra minnen – inte de goda minnen eller de dåliga.

Det finns händelser man inte kan visa bilder på för många av oss skulle inte bry sig eftersom detta inte hänt dem, men vad ifall detta skulle hända i Finland? Att nån galning bara går in i en massa folksamling och spränger upp sig?

Kommer då någonsin att förstå sorgen irakierna går igenom? – Kanske man då kan förstå men idag så gör man inte det och den finska regeringen vill trycka ner irakiska flyktingar för att skicka dem tillbaka till Irak när de fortfarande anser att Baghdad är ett tryggt och säkert område att bo på.

Det jag vill säga till dem – våga vistas ute bland dessa människor, på de gator med flera tusentals människor omkring, skulle ni då ha modet och skulle ni då säga att det är säkert när någonting likadant kan överraska och en explosion utlöses där ni befinner er? Nej ni skulle säkert fly med svansen mellan era ben för ni är så fega för att gå på sådana områden.

Oberoende gårdagens hemska händelser så firade Baghdads folk med fyrverkeri och välkomnande det nya året i hopp om att år 2017 har ett mer positivt och mindre blod med sig än de föregående åren, men jag själv säger tror inte på detta för vad kommer att hända nu när Trump tar över? Vi har bara ett svara – vänta och se.

Gott nytt år!

Leave a Reply