Facebook (Omar Abdi Nuh): Maahanmuuttaja-termin käyttö suomalaisessa mediassa

by , under All categories

Kun maahanmuuttajataustainen henkilö tekee rikoksen, painotetaan hänen taustaansa, ikään kuin se liittyisi rikoksen tekoon. Maahanmuuttajataustaisen henkilön onnistuessa, häntä suomalaistetaan mediassa. Esimerkiksi kun urheilussa menestyy maahanmuuttajataustainen henkilö, ei edes mainita hänen ulkomaalaisia juuriaan. Kuten tämä uutinenkin osoittaa.


Lähde: Facebook.

Mediassa työskentelevien ihmisten tulisi omata hyvät moraalit sekä heidän pitäisi olla vastuullisia. En halua yleistää, mutta tuntuu, että aina kun ikävään uutiseen, esimerkiksi rikos-artikkeleihin liittyy ulkomaalaistaustainen henkilö, sitä painotetaan. Ikään kuin kaikilla maahanmuuttajilla ja suomeen syntyneillä ulkomaalaistaustaisilla olisi kollektiivinen vastuu, jota painotetaan uutisissa. Ymmärrän median tarpeen myydä uutisia ja painaa ne ihmisten mieleen mutta kenen kustannuksella?

Suomalainen media hyökkää usein heikossa asemassa olevia ihmisiä vastaan. Missä on tasa-arvo, yhdenvertaisuus ja yksilönvastuu? Suomessa vastuu tekemistä asioista kuuluu jokaiselle itselleen, miksi silloin ikävissä maahanmuuttajataustaisia ihmisiä koskevissa uutisissa vastuu jaetaan rikoksentekijälle sekä muille maahanmuuttaja taustaisille henkilöille?

Etenkin minua kiinnostaa nuorten tekemät rikokset ja niistä uutisointi. Kun kantasuomalainen nuori tekee rikoksen, paneudutaan etsimään ulkopuolisia syitä, kasvatus, ympäristö, traumat vain muutama mainitakseni, ymmärrettävää tutkia taustatekijät jotta voidaan ennalta-ehkäistä sen kaltaiset rikokset, mutta kun kolmannen sukupolven ulkosuomalainen nuori tekee rikoksen, profiloidaan hänet maahanmuuttaja taustaiseksi ja jää syiden etsiminen siihen. Miksi sitten kun samaiset kolmannen sukupolven ulkosuomalaiset nuoret ovat osa toimivaa suomalaista yhteiskuntaa ja kantavat kortensa kekoon ovat he yhtäkkiä vain tavallisia suomalaisia. Kysymys kuuluu, onko suomalaisuuden ehtona vain onnistuminen ja hyvän tekeminen?

Media toimii linssinä, jonka läpi katsomme tänäpäivänä maailmaa. Uskomme suurimman osan uutisista sokeasti, tälläkin hetkellä monet uskovat maahanmuuttajataustaisten tekemien rikosten johtuvan heidän maahanmuuttajataustastaan.

Viime aikoina otsikoihin on taas noussut maahanmuuttajataustaisten nuorten tekemät rikokset, haluan kuuluttaa perään, he ovat yksilöitä, he ovat suomalaisia ja samanlaisia rikollisia kuin kantasuomalaiset pahantekijät. Tällaista uutisointi lisää pelkoa rasismi sekä syrjintää ja pitemmän päällä häviäjä osaa on meidän yhteiskunta