Beri Jamal: My Thoughts

by , under Beri Jamal

Beri Jamal*

Sa de inte – Didn’t they say är namnet på denna låt, en låt som släpptes ut under det blodiga sekterism kriget år 2007, ett krig som ledde till att Sunni dödade Shia och Shia dödade Sunni muslimer – det var ett blod bad i Irak och idag upprepas blodbadet men denna gång är bovarna starkare än Sunni muslimer och Shia muslimer.

Mo Galou är en video som påminner mig om hur mycket grymheter Irak har varit med om, den påminner mig om hur mitt land har fått vara med om död, blod och sorg men den väcker hos mig känslan för mitt land och för mitt folk – Irak är ett land som inte komma att uppleva glädje så länge det finns människor som har sålt sina samveten till djävulen.

https://youtu.be/KXIEO9sm2n0

Som de flesta vet så är jag halv kurd och halv arab. Min mamma är från Bagdad och min pappa är kurd från Mosel. Men det som gör mig till en irakisk kvinna är att jag är född i Irak Mosel. Många som är födda i Irak och har ett kurdiskt ursprung säger att de är kurder – inte irakier. Visst man kan säga man är kurd – men Irakisk kurd skulle jag säga, men för mig så var det svårt att veta vad jag var, men idag så vet jag – Jag är en Irakisk kvinna.

För mig som har en pappa som är kurd och en mamma som är irakisk gör mig till en stolt irakier för jag får äran att ha det kurdiska och det arabiska bloden flöda igenom mitt hjärta.

20 mars 2003 invaderade USA och Storbritannien Irak och de lovade folket ett nytt land vilket gav de irakiska invånarna hopp om ett strålande framtid – men tyvärr  blev det inte så. Tre år senare 2007 så hände det någonting som ingen kan glömma. Sekterism krig mellan Sunni muslimer och Shia muslimer.

Det var ett krig som väckte ilska och hat efter att Sunni muslimerna sprängde upp ett heligt Shia muslimsk moské – då började sekterism kriget i Irak och det blev ett blod bad av de båda sekterna.

Men varför var det så lätt att döda varandra? Jo för att Irak var utan regering – där fanns endast amerikanska trupper som försökte ta kontroll över osäkerheten i landet vilket inte var någon lätt uppgift.

Istället började de skapa orolighet mellan sekterna – genom att döda en Shia sidan och sedan döda en från Sunni sidan och båda tänker att varför gjorde de så? För de trodde att den ena dödade från den andra, ingen visste då att det var amerikanerna som gjorde det – hur kunde de göra sådant? De hade kommit hit för att rädda oss och bygga upp vårt land.

När ett land inte har någon som håller öga på folket så detta är konsekvenserna –  kaos som är svårt att få slut på. Om en sunni muslim gick på en shia muslims områden så blev han tagen, torterad och förfrågad är du sunni eller shia – vad gjorde du på shia områden?  För en sunni så betyder det att bli fast av en shia på ett shia område en  dödsdom.

Endera så dödas han eller så kräver de en lösensumma på 50 000 dollar uppåt och om familjen inte hade pengar så skickar de huvudet på den kidnappade tillbaka till familjen. Sunni muslimerna gjorde samma sak – för de ville hämnas på shia muslimerna.

Ni kan tänka er hur många människor miste livet, övergav sina hem och flydde för livet– att säga att man var Shia eller Sunni blev en fara för en själv och för hela familjen.

Men ett sport förända de olika sekterna – Fotboll! Hur kunde ett sport som fotboll förena dessa människor? När laget består av Sunni, Shia, Kurder och Kristna och de van ett mästerskap i Asien, det var ett meddelande till det irakiska folket – VI är alla Irakier! Hand i hand kan vi vinna vad som än händer, vi är bröder – vi är en familj, ingen skillnad från vilken del av Irak vi kommer så är vi Irakier.

Det som är rätt intressant här är – hur en person som glömde att han själv var Shia och hans instinkter var –  Irak är mitt land och ville jobba för sitt land. Noor Al Maliky Iraks fördetta premiärminister var en man som ville skydda sitt folk från sig själva, så han delade upp Bagdad – shia område och sunni område för att folk inte skall döda varandra mera.

För honom var det viktigt att återfå säkerheten tillbaka och börja bygga upp landet, men det finns alltid sådana människor som inte vill sitt eget folk väl – så de röstade orättvist bort honom, för med honom som premiärminister var det svårt att stjäla från folket – med det menar jag stjäla det irakiska folketsrättigheter.

9 Juni 2014 tog ISIS över Mosel – rättare sagt Mosel borgmästare i samarbete med detn turkiska ambassaden och en del kurdiska peshmerga hjälpte ISIS att ta över Mosel.

Mosel är min födelsestad – där bodde över 5 miljoner invånaren. Vem är det som blev offren för ISIS? Yazidin, Kristna och Shia – dessa var de som utsattes för våld, död, kidnappning och våldtäkt.

ISIS tog de Yazidiska ( irakiska satanister ) kvinnor som de sedan sålde för 200 dollar mellan varandra. Kristna som var bosatta i Mosel dödades – och vissa som hade råd att betala lönsamma för sina liv betalde och flydde iväg. Shia som var bosatta i Tallafar blev utsatta för ISIS våld genom att bli tagna och dödade utan någon förfrågan för området berättar till vilken muslimskt sekt du hör.

Det jag själv inte kan förstå – hur kan man vara så hjärtlös? Hur kan man döda någon så där kallblodigt? Hur kan man?

Jag vet inte riktigt vad jag ska säga, men att representera islam genom att döda är någonting oförlåtligt. Islam är inte en religion som säger att man skall döda eller spilla blod – islam är en förlåtlig religion som är uppbyggd på att förlåta, älska och ta hand om varandra, men tyvärr vi har fel tolkat islam och förstörde hela den fina religionen.

ISIS, vilka är de? ISIS är ett amerikanskt och israeliskt planerad och militärisktränad ”projekt” som ekonomiskt stöds av de rika arabiska länderna som Saudi Arabia  Qatar, Emirats, Kuwait, Jordanien.

ISIS har sin huvudbas i Jordanien vilket är rätt intressant för de länder som följer det Wahabiska tron är de länder jag nyligen nämnde och Saudi Arabia är landet som har skapat denna tredje sekt – Wahbi tron är den sekten som är emot sunni, shia, kristna, yazidi – kort sagt emot alla som inte är Wahaber och många länder följer dem.

Jag visste inte vad Wahaber var för någonting före i vintras då jag började forska och sedan såg jag många dokument om Saudia Arabia och det andra arab länderna. Jag blev jätte chockad och tänkte – varför jag aldrig har hört om dem? Inte är det någonting som förvånade mig, för jag fick veta att vi var sunni muslimer då jag var sexton år gammal, där ser man hur jag har alltid trott att vi alla är muslimer.

Varför hjälper dessa araber länderna ISIS att förstöra Irak? Idén med att göra detta uppror i Irak är att dela upp landet till tre delar – Sunnistan, Shiastan och Kurdistan. Varför? Jo för Israel vill inte ha någon starkt land som en dag kan bli deras fiende och sedan – den irakiska oljan. Alla är ute efter olja – och för att få oljan måste landets styrka försvagas genom att slakta de oskyldiga.

Mina tankar och känslor går tvärs om varandra – sorgen och oron för de människor som bor där är någonting jag inte kan beskriva.

Det som ger mig skuld känslor är – Jag bor i ett tryggt land, medan mitt folk bor i ett land som det dör i varje dag allt från hundra oskyldiga liv till flera hundra – medan jag går till skolan och till jobbet och äter och sover träffar mina vänner och skrattar och lever mitt liv och tänker på min framtid – medan dessa som bor i Irak inte kan tänka så för det mesta som de tänker på är  varför är livet orättvist mot oss? Varför är vi ett land som har haft krig sedan många tusen år tillbaka?

Varför kan vi inte leva i trygghet med andra länder och komma överens med dem? När kommer jag att få sova utan att behöva tänka när tar mitt liv slut? Och kommer jag att överleva imorgon – dessa ord berättade en asylsökande för mig hur han levde där före han flydde från Irak för hans liv blev utsatt för fara.

Stämmer vi bor i ett tryggt land, men här finns hat och rasism mot de flyktingar, muslimer och icke ”vita” medan i Irak finns inte rasism men det finns annat – det finns Shia, sunni, kurder, kristna, yazidia och alla dessa ska leva tillsammans och acceptera varandra vilket kan vara lite svårt, för kurderna tycker inte om araber och sunni tycker inte om shia och kristna och yazidi har inget emot varandra .

Sekterism är någonting som bara finns i Irak så jag kan tänka hur svårt det kan vara att alla dessa förenas i ett land, ett land som har en usel regering som tänker endast på sig själv – jag vill ha makten även om det är på det irakiska folkets bekostnad – deras liv och blod som spills ut utan det minsta medkänsla för de döda.

Hur kan det irakiska regeringen sälja sitt folk till döden? Vad får mig att tänka på det här sättet? Varför är jag besviken och ilsken mot den irakiska regeringen?

Helt enkelt för om det fanns en rätt regering så skulle folk inte behöva dö – de kunde skydda dem och lägga upp starka säkerhets kontroll runt om i städerna, men ifall de gjorde sådant så kommer invånarna inte att bli upptagna med att sörja sina döda och det betyder mindre stöld för regeringen.

Men det värsta är inte här, utan att regeringen styrs av det shia miliserna – alltså en stor grupp av kriminella män som inte har gud i sina hjärtan utan – MAKT! Det är vad shia miliserna är ute efter – de vill rekrytera miliser så de kan bygga om sin styrka för att ta över Irak och de som inte accepterar att bli en miliser  dödas.

Sedan kriget bröt ut i Irak har det dött över 170 000 oskyldiga personer och dödssiffran bara stiger – men det som fick oss alla att bli förstörda är händelsen som skedde 3.7.2016. Irakiska invånare som började sina avslutning på ramadans förberedelser med att åka ner till Karrada ett område där det finns köpcentrum, restauranger och caféer – ett ställe man åker till när man vill träffa vänner för att äta eller dricka någonting för att glömma verkligheten man lever i.

Invånarna tog sig ner till Karrada men det de inte visste är att idag kommer att vara deras sista dag – en bil explosion tog plats och några minuter efter såg man bara att de fyra stora köpcentrum slukades upp av elden – en eld som tog allt omkring sig med snabb fart – ingen vanlig eld.

Händelsen var en av de mest tragiska som hänt Irakiska folket sedan år 2003 om vi då inte räknar Spiker grymheten då 1500 oskyldiga män sköts till döds av ISIS.

Men nu så går det en undersökning – hur en bil explosion kunde ställa till med en sådan brand. Över 400 döda, och flera hundra svårt skadade och över 170 försvunna kroppar – vart har de tagit vägen? Vad var det för bränn ämne som fick dessa stora byggnader att brinna med en sådan fart?

Mellan min sorg för Karrada invånarna så är min oro större här i Finland då jag har många vänner som väntar på att få beslut om deras asylansökan – får de stanna eller blir de utvisade?

Det jag verkligen inte kan förstå är hur migrationsverket har kunna fastställa Irak som ett säkert land? Hur de säger till asylsökande att ni kan återvända till ert land för det är tryggt och det finns inget krig, eller ni kan söka er till andra Irakiska städer. Problemet är  inte krig eller ISIS.

De som har flytt från Irak har inte flytt på grund av kriget eller ISIS – de har flytt för de nekade att bli miliser.

En asylsökande jag träffat berättade för mig att hans släkting är en Shia miliser ledare. Denna kille själv har jobbat för en amerikans säkerhets företag som såg till att de amerikanska trupper var försäkrade från alla fara då de gav sig ut.

Killens släkt fick veta att han jobbade för amerikanerna – så de kom till hans hus för att ta honom och på vägen ut så skrek hans fru snälla ta inte honom jag är gravid vill inte att mitt barn skall födas utan sin pappa. För att visa att de sympatiserade henne sparkade en av dem henne i magen och efter det fick hon missfall.

Han kidnappades med förbundna ögon till ett ställe han inte visste var det var. De började förfråga honom om information för den amerikanska truppen – men han kunde inte berätta någonting. Så de kidnappade hans kompis som jobbade med honom – han också kunde inte svara på deras frågor så han dödades.

Den här asylsökanden berättade för mig att de torterade honom genom att bli piskad, slagen och bränd med ett tjockt järn rör som man använde på byggen – denna metall blev glödröd och de brände honom på två ställen. Ärren är så tjocka att det gör ont att se dem. Det gör mig ont att lyssna på honom då han berättar för mig vad som hänt honom, och nu är han här och ännu har han inte fått svar på sin ansökan – och miliserna söker fortfarande efter honom för de har som regel – du blir en av oss eller så dör du.

Den här killen lämnade en dotter på 1 år, sin familj och ett stort hus som han höll på att bygga tillsammans med sin bror – riskerade sitt liv genom att ta sig genom ” dödens väg” över hav och gå igenom olika länder och komma fram till Finland som hade det bäst ryktet bland alla länder i Europa.

Det mest ironiska är när en asylsökande för slag på sin ansökan och de meddelar honom – Vi är övertygade om din berättelse och din situation men Irak är tryggt så du kan återvända till din hemtrakt för den är säker nu.

Hur ser de att Irak är säkert när det dör flera hundra personer i en månad?

För mig att höra någonting sådant får mig att må illa för jag blir så ledsen då jag är maktlös och kan inte hjälpa.

Redan när jag tänker på mina vänner familj hur de klarar sig gör mig ledsen eller på killen som blev kidnappad hur de varje gång åker till hans familj och frågar var hans dotter finns – sist så sa hans pappa att ha inte vet var barnbarnet finns – för att inte ”verka snälla” sparkade de min väns pappa att han blev intagen på sjukhus för hans revben gick ur led.

Hur tänker dom riktigt? Har de glömt hur dessa människor tog sig hit? Hurdan risk de utsatte sig själva och sina familjer för? Hur mycket pengar de har spenderat för att ta sig över Turkiet? Hur tänker de riktigt? Jag blir så ledsen, frustrerad och arg!

Karradas händelse, väntan på mina vänners asyl beslut fick mig att sjunka djupt ner och bestämma mig för att skriva och göra om Låten ”Sa de inte” är en av de låtar som väcker gamla minnen och sår inom mig – från den tiden jag befann mig i Irak

under år 2003 då jag fick uppleva krig, se blod och döda lik på vägkanter.

Jag som en finsk medborgare fastnade i Irak och kunde inte ta mig ut ur Irak då alla Iraks gränser stängdes och jag blev tvungen att bli kvar i Irak och se kriget som jag inte planerade att jag skulle behöva se.

Låten handlar om hur USA och Storbritannien lovade det irakiska folket ett nytt land med trygghet och nya drömmar. Ett land som det inte kommer att finnas orättvisa eller död, ett land som kommer att vara i jämlikhet med de andra arabiska länder – ett självständigt land där invånarna kommer att få rösträtt och frihet till tal.

Men idag så önskar de flesta Irakier att de skulle ha förblivit under Saddam Husseins makt än det som har hänt dem. Visst dödades oskyldiga under Saddams tid – men idag så dör vi varje dag, inte bara tio eller tjugo. Idag så dödas vi i hundra tals på den orättvisa regeringens händer som inte kan skydda oss – skydda sitt eget folk.

När han säger i låten ”förr dog en till fem personer” och nu så dör det oberäknade antal i varje knut, eller ”se hur andra skyddar sitt land, varför kan vi inte vi skydda vårt land” och ” förr så kunde vi inte glömma våra döda, idag så begraver vi på morgonen och vi har hunnit glömma till kvällen”

Orden och musiken till låten river upp sår och det känns som mitt hjärta slits sönder för jag vet inte vad jag skall göra? Idag upprepas historien – sektkrig Shia miliserna som styr landet, som dödar både sunni och shia eller ISIS som slaktar och hänger döda kroppar och slänger huvuden utanför offrens hem eller kvarter.

Förr var det USA som ville ta över Irak , idag är det inte USA som vill ta över Irak utan vi har ISIS som försökte göra Irak till en Islamisk stat.

Som jag nämnde i början – ISIS är ett nytt amerikanskt israeliskt vapen och för Irak är de just nu deras största fiender, inte bara för Irak utan för alla muslimer – ISIS är ett hot mot islam.

Det som mest gör mig fundersam – hur det västerländska median skriver så lite om det, hur de försöker dölja blodigheterna som pågår där.

Sedan hur migrationsverken kan så kallt dela ut upp 77 % negativa beslut under en månande – utan att lägga den minsta tanken på hur vi kan skicka dessa oskyldiga människor tillbaka till döden, speciellt efter att internationell humanitär skyddet togs bort så är det en helt självklar sak att man inte får skydd på grund av krig – utan du måste vara utsatt för livsfara.

Men jag tror de tänker på det här viset – inte kan väl alla vara utsatta för fara? men tänk om de är det då? Mest orättvisaste är det då man får höra orsaken till avslaget – vi är övertygade om din berättelse men dina hemtrakter är tryggt så du kan återvända tillbaka och leva där.

Hur kan man se att Irak är tryggt? Från vilken synvinkel eller vilka är deras bevis på att det är säkert? Har det varit någon människorätts organisation till Irak som kontrollerat landet säkerhet? Eller är det den irakiska regeringen som gett dem en bekräftelse om landets säkerhet?

Är Irak säkert med alla dessa explosioner, skottlossningar, slaktningar eller kidnappningar? Är Irak säkert när de skjutare din bror eller pappa? Är det säkert när de tar kvinnor för att våldta dem och sedan slänga dem eller döda dem?

Är Irak säkert då ett barn som borde gå i skola slutar med att han blir en soldat för ISIS.

 

التقاط-بملء-الشاشة-7122015-111958-AM.bmp

Är Irak säkert när ett barn går ut för att leka bland döda lik och höga av exploderade bilar för hans familj har inte råd att lära honom?

930460-3x2-340x227 pic.php

Är Irak säkert då barn lärs sig at använda vapen istället för att gå i skola och lära sig språk ? Hur skall dessa barn växa upp? Hur skall dessa barn utvecklas och utbildas? Eller räknas de inte till barn för de är inte “vita”

blog41

Är Irak säkert då det är ett av världens rikaste länder och många lever under plåt utan väggar bara för att skydda sig från regn eller när de inte hittar rent vatten att dricka.

boys

Jag kan räkna upp mera saker hur säkert Finland kan anse Irak är. Eller är Irak säkert då en bil exploderar och du förlorar dina ben, arma eller blir förlamad.

6a00d8341d7b4f53ef00e54f30fbc38833-640wi

Kan inte förstå hur de anser att landet är tryggt? Man kan inte beslut ett lands säkerhet via att man hör eller gör en undersökning – utan man måste själv ta sig dit eller skicka en organisation för att kunna genomföra ge ut ett sådant beslut.

Bara för att vissa områden har det lite säkrare betyder det inte att hela landet är – och vem säger att dessa flyktingar har flytt från krig – när 70 % av dem har flytt från miliserna som styr landet.

Jag är väldigt ledsen för alla Irakier här eller i Irak. Jag önskar jag kunde åka ner till Irak, till Bagdad, Karbala, Samarra och Babylon och många andra städer i landet. Jag önskar jag kunde hålla om Iraks mark och andas inte den irakiska luften och säga –

kanske en dag torkar de oskyldigas blod upp och från marken växer det liv och hopp som blivit vattnade med Irakiernas blod – blodet av ett folk som har stolthet, ödmjukhet och kärlek – låt det bli en skörd av ett strålande framtid.

Den Irakiska flaggan är varje Irakiers stolthet – Rött för blod, vitt för renhet, svart för oljan och det gröna för deras skörd.

Låt oss be för Irak, landet som har drunknat i blod och tårar, låt oss be för de döda och för de som kommer att dö, låt oss be för säkerhet och ett land där livet kan börja blomstra – Ett Irak som många irakier drömmer om – ett fritt Irak ett jämlikt Irak ett Irak för alla människor.

*Jag heter Beri Jamal. För 26 år var jag också en flykting i Finland, men idag är Finland mitt land och mitt hem som jag fick chansen att  växa upp i, gå i skola, lära mig och utbilda mig.

Finland gjorde mig till den jag är idag, en stark och självständig person. Finland gav mig kärlek och trygghet som Irak inte kunde ge mig då vi blev hotade.

Finland lärde mig att det inte är någon skillnad mellan en Finsk eller en Irakier. Den Finland jag talar om är Finland som tog emot oss för 26 år sedan – Finland som var känd för deras mänskliga rättigheter och som ansåg att alla är lika värda.