Because I am a girl

by , under All categories, Maarit Snellman

Sahar asuu Pakistanissa äitinsä ja viiden veljensä kanssa. Sahar on aina halunnut lääkäriksi. Siksi hän on opiskellut ahkerasti, kunnes kaikki muuttui. Saharin äiti ei enää uskalla päästää Saharia kouluun happoiskujen pelossa. Sitä ei enää katsota hyvällä silmällä – Koulunkäyntiä. Koska hän on tyttö.

Kiinassa Bik syntyi maalla vähävaraiseen perheeseen. Vanhemmat toivoivat itselleen poikaa tulevaisuuden turvaksi, mutta sai Bikin. Bik on nyt orpo, sillä vanhemmat hylkäsivät hänet. Koska hän on tyttö.

Illalla Jarul oli kävelemässä kotiin ystävättärensä luota, jonka luona hän oli ollut tekemässä kotitehtäviä. Hän on intialainen. Joukko paikallisia nuoria miehiä raiskasi hänet. Oli kuulemma liian myöhään ulkona ja hän menehtyi. Koska hän on tyttö.

Tina viettää iltaa paikallisessa pubissa kuten tavallisesti. Lontoon ulkopuolella Isossa-Britanniassa paikallisten suosimassa paikassa. Hän herää sidottuna sänkyyn tuntemattomassa paikassa. Illan tapahtumat eivät ole muistissa. Hän ymmärtää saaneensa tainnutustippuja. Koska hän on tyttö.

Suomessa Jaana hakee kovin töitä. Hän on nuori ja hyvinkoulutettu. Kantasuomalainen. Vielä lapseton. Työhaastatteluissakin päässyt käymään, mutta häviää aina mieskandidaatille, jolla on poikkeuksetta vähemmän asiantuntemusta kuin Jaanalla. Jaana on törmännyt lasikattoon. Koska hän on tyttö.

Tämän kevään kohun aiheita Suomessa ovat mm. olleet raiskaustapaus, jossa tekijöinä oli kolme ulkomaalaistaustaista nuorta miestä. Raiskauksesta on tehty uskonnon, ihonvärin ja etnisen taustan asia. Siitä huolimatta, että kyse on sukupuolittuneesta väkivallasta ja halusta alistaa nainen. Joskus kohteena on satunnaisesti valittu nainen ja toisinaan sitten taas tuttu ja jopa oma kumppani.

Halu alistaa ei liity automaatin lailla uskontoon ja etniseen taustaan, joskin kulttuurilla saattaa olla siihen vaikutusta. Kuitenkin valinta on aina yksilön eli miehen. Kohteleeko hän naista yhdenvertaisena yksilönä vai valitseeko hän alistavia ja syrjiviä toimintatapoja. Mies voi valita, koska hän on mies.