Annammeko pimeyden laskea Suomen ylle?

by , under Maarit Snellman

Helsinkiläinen Hevibaari perui “natsikeikan” somekritiikin vuoksi.

Tämä viime päivien kohupuheenaihe on tuonut esiin myös aivan uusia piirteitä suomalaisten suhteessa uusnatsismiin ja fasismiin. Itse kukin voi käydä tutustumassa keskusteluun vaikka täällä:

http://yle.fi/uutiset/helsinkilainen_hevibaari_perui_natsikeikan_somekritiikin_vuoksi/8175235

Yllättävän – siis ainakin minulle yllättävän – monelle tämä nyt vaan on sanan- ja ilmaisunvapautta, joka kuuluu demokratiaan. Että taas meillä täällä turhasta nillitetään ja kyllä ihmisen pitää itse osata kriittisesti asioita kohdata. Tämä on vaan musiikkia. Onhan meillä punkkiakin.

Kuitenkin kyseisen konsertin tarkoitus oli välittää ihmisvihaa antisemitismin muodossa tällä kertaa. Bändin taustoista ei kuitenkaan ole minkäänlaista epäselvyyttä. Miksi oikeutta kansankiihottamiseen halutaan puolustaa?

Jossain kohdin ollaan menty vikaan. On hämärtynyt, mitä merkitsee sanan- ja ilmaisunvapaus demokraattisessa ja toistaiseksi edes jonkinlaisessa sivistys- ja oikeusvaltiossa. Ymmärtämättä jää, että puhekin on teko, jolla on seurauksensa. Viha synnyttää vihaa. Julmat teot mahdollistuvat, kun niihin jätetään yhteisönä reagoimatta ja puuttumatta.

Meillä Suomessa on vieläkin sotiemme jäljiltä läpikäymättömiä asioita, joista yksi ilman muuta on aseveljeys Saksan kanssa. Se todennäköisesti turvasi itsenäisyytemme, mutta voi olla sen jättäneen itämään siemeniä, joiden en ainakaan puuksi halua kasvavan.

Huomasin uusnatsien ilmaisunvapauden puolustajien olevan äänekäs porukka. Ihmisoikeuksien puolustamiseen toivoisi käytettävän saman verran aikaa ja vaivaa sekä ääntä. On harhaista ja itsepetosta edes kuvitella, että natsisaksan kaltainen ilmiö olisi syntynyt suoraan toiminnan kautta. Ensin on ajatuksia ja sanoja ja asenteita, joista sitten syntyy tekoja.

Melkoisen kaksinaismoralistista on sitten samaan aikaan tuomita ISIS sekä syyttää sen ja islamisti-jihadistien tekosista kaikkia muslimeja, kun sitten samaan aikaan puolustaa uusnatsien fasistisen propagandan ilmaisunvapautta. Kunhan vaan ne radikaalimuslimisaarnaajat eivät tule tänne. Jep. Jep.

Ylipäänsä uusnatsismin päännoususta tulee olla aidosti huolissaan. Euroopan rasismin ja suvaitsemattomuuden vastaisen komission vuosittainen raportti ei ole mieluisaa luettavaa. Sen mukaan on tapahtunut dramaattinen antisemitismin, islamofobian ja online vihapuheen nousu. Minkä verkossa oppii sen todellisessa elämässä taitaa (http://www.coe.int/t/dghl/monitoring/ecri/Library/PressReleases/197-09_07_2015_AnnualReport2014_en.asp).

Valtiosopimuksessa vuodelta 1947 eli rauhansopimuksessa Venäjän kanssa sanotaan artiklassa 8 näin: “Suomi, joka välirauhansopimuksen mukaisesti on ryhtynyt toimenpiteisiin hajoittaakseen kaikki Suomen alueella toimivat fascisminluontoiset poliittiset, sotilaalliset tai sotilaallisluontoiset järjestöt sekä muut järjestöt, jotka harjoittavat Neuvostoliitolle tai muille Yhdistyneille Kansakunnille vihamielistä propagandaa, sitoutuu olemaan vastaisuudessa sallimatta senluontoisten järjestöjen olemassaoloa ja toimintaa, joiden tarkoituksena on kieltää kansalta sen demokraattiset oikeudet.” (https://www.finlex.fi/fi/sopimukset/sopsteksti/1947/19470020)

Tämä sopimus on edelleen voimassa. Jos oma moraali tai etiikka ei estä uusnatsististen ja fasististen ajatusten levittämistä, niin voisiko edellyttää edes lainkuuliaisuutta. Kun monet kuitenkin tässäkin yhteydessä vetoavat siihen isänmaahan. Miten ihmisviha voisi olla isänmaan etu? Aina löytyy syy vihata ja uusi ryhmä vihan kohteeksi.

Hitlerin T4 ohjelman toimenpiteissä menehtyi ainakin 11 miljoonaa ihmistä, joista suurin ryhmä olivat 6 miljoonaa juutalaista. Vammaisia, jotka katsottiin Hitlerin oppien mukaan taakaksi yhteiskunnalle, eutanoitiin noin 700 00. Mukaan mahtuivat sitten muutkin alempiarvoisten kategoriaan kuuluvat eli romanit, mustaihoiset ja homoseksuaalit. Lisäksi suoritettiin laajamittaisia pakkosterilisaatiotoimia edellä mainittujen ryhmien osalta sekä naisten, jotka harrastivat irtosuhteita. Leireille päätyi myös poliittisten mielipiteiden vuoksi ( Teittinen 2010, Pois Laitoksista! s. 65 – 84). Kaikki tämä mahdollistui vain ja ainoastaan, koska enemmistö vaikeni, sulki silmänsä ja antoi tämän tapahtua

Hakaristilipun liehuttaminen tai sen edustamaa aatetta levittävän musiikin esittäminen ei ole koskaan pikku juttu. Itse jätän Wagnerinkin väliin. Kuten ei alla olevakaan. Ainoa keino estää natsi-ideologian mukanaan tuoma pimeys on sen julkinen tuomitseminen. Jotta ihmisyys ei koskaan kuolisi.

http://www.ess.fi/uutiset/kotimaa/2015/02/08/hs-uusnatsien-toiminta-suomessa-luultua-jarjestaytyneempaa

  1. Yossie

    Enpä moista bändiä jää kaipaamaan. Tosin näen ongelmaksi sen että tässä asiassa pitäisi olla sitten johdonmukainen. Ultra bran aikoinaan tekemä kappale “ampukaa komissaarit nuo hullut koirat” pitää myös olla sensuurilistalla. Ei voi olla niin että ollaan ui hui natsit ja sitten ei välitetä mitä muut tekevät.

    • Maarit Snellman

      Ultra Bra on tavallinen yhtye joka esittää populaarimusaa. Konteksi on aivan toisenlainen. Tämä on selvästi vaikea asia monelle ymmärtää missä menee sananvapauden, ilmaisunvapauden, suvaitsevaisuuden ja vihapuheen rajat. Mediakasvatuksen opetuksen lisääminen sekä kehittäminen kouluissa on tärkeää, mutta kukahan opettaa vanhempia?