Ana María Gutiérrez Soranen: Jalkapallon Euroopan-mestaruuskilpailu on koko Euroopan juhla

by , under Ana María Gutiérrez Sorainen

Ana María Gutiérrez Soranen*

Jorge Valdano on argentiinalainen entinen jalkapalloilija ja entinen Real Madridin valmentaja. Valdano voitti Argentiinan paidassa MM-kultaa 1986 Meksikon kisoissa. Nykyisin Valdano on kirjailija ja radiokommentaattori.

Tänään kasoin espanjalaisesta televisiokanavasta Valdanon haastattelun, jossa hän puhui myös jalkapallon merkityksestä kotouttamisessa. Jalkapallossa moni nuori tuntee kuuluvansa yhteen. Jalkapallon kautta saadaan kavereita pelaajan uskonnosta ja alkuperämaasta riippumatta.

Näyttökuva 2016-6-12 kello 21.32.00

Valdanon mukaan hän oli aina miettinyt, että jalkapallo on sidoksissa kontekstiin, mutta nyt hän ajattelee, että peli on sidoksissa sen aikaan, nykyisyyteen. Nykyisessä maailmassa olemme tekemisissä toistemme kanssa paikasta riippumatta. Valdanon mukaan esimerkiksi jalkapallon Euroopan-mestaruuskilpailuissa pelaajat kantavat joukkonsa paitoja ja tunnuksia, mutta silti tuntevat kuuluvansa yhteiseen jalkapalloperheeseen. Jalkapallon mestaruuskilpailut ovat monikulttuurisuuden juhla. Näin parhaassa tapauksessa. Pahimmassa tapauksessa ääri-isänmaalliset pystyvät pilamaan huliganismilla hienon juhlan. Näin tapahtui eilen Marseillessa, jossa Englannin ja Venäjän fanit kahinoivat.

Uutistietojen mukaan yhteenottoissa loukkaantuneita olisi ainakin viisi, joista yksi on kriittisessä tilassa. Ainakin kuusi kannattajaa on pidätetty väkivaltaisuuksissa.

Toivottavasti huligaanit tajuavat, ettei väkivalta kannattaa ja voisivat keskittää voimansa muuhun, vaikka kirjoittamaan omista kokemuksista, kuten entinen huippupelaaja Valdano tekee.

Itse katson jalkapalloa ja toivon niin paljon, että Italia voittaisi. Olen aina ollut Italian fani eikä sen suhteen ole tapahtunut muutoksia. Sydämessäni löytyy myös tilaa Espanjan ja Ruotsin joukkueelle. Odotan kovasti mitä Zlatan Ibrahimovic pystyy tekemään. Jos Ruotsi pääsee pitkälle, ei se voi vain olla yhdestä miehestä kiinni.

Otsikon pitäisi olla näin:Jalkapallon Euroopan-mestaruuskilpailu on koko Euroopan (ja maailman jalkapalloyhteisön) eikä vain huligaanien juhla.”, mutta se ei mahdu otsikon tilaan.

*Kansalaisaktivisti, entinen kunnanvaltuutettu, espanjan kielen opettaja, kääntäjä ja tulkki, blogisti, neljän lapsen äiti, Suomen kansalainen.

Alkuperäisen blogikirjoituksen voi lukea tästä.

Tämä blogikirjoitus julkaistiin Migrant Talesissä luvalla.