Ana María Gutiérrez-Sorainen: Ihmisoikkeudet eivät ole neuvottelukysymys

by , under Anna María Gutiérrez Sorainen

Ana María Gutiérrez-Sorainen*

Kansanedustaja Mikael Jugnerin avustaja Nasima Razmyar (SDP) lähetti julkisen kirjeen perussuomalaisten kansaedustaja Jussi Halla-aholle omassa Ilta-lehden blogissaan.

Kuvankaappaus 2013-9-28 kello 20.05.45

Tämä on jo toinen kerta, kun Razmyar osoittaa huomionsa perussuomalaisille. Jokainen saa kirjoittaa kenelle hän tahtoo, yksityisesti tai/ja julkisesti.

Koska tuo kirje on nyt julkinen, voimme me muut arvioida sitä vapaasti julkisestikin.

Ensiksi Nasima Razmyar ikään kuin antaa itsellensä jonkun maahanmuuttaja- ja pakolaisedustajan viran ja osoittaa tahtonsa neuvotella nyt Halla-ahon kanssa Syyrian pakolaisista. Nasima tahtoo hyvää, mutta, mutta…

Kuten olen sanonut aiemminkin, ei ole sellaista “maahanmuuttanutta”, joka edustaisi jotakin homogeenista maahanmuuttajaryhmää. Jokainen politiikassa toimiva henkilö edustaa itseään ja häntä äänestäneitä. Olisivat äänestäjät syntyneet Suomessa tai ihan Australian viimeisessä kolkassa.Yhdenvertaisina kansalaisina olemme osa yhteiskuntaa. Toki vähemmistöjen ongelmista ja haasteista ei pidä vaieta.

Kirjeessä Nasima Razmyar ei tuo uutta tietoa tai sellaista, mikä ei olisi ollut jo esillä julkisuudessa. Kuten itse Halla-aho on selittänyt televisiossa, hän vastustaa Syyrian pakolaisten vastaanottoa muun muassa siksi, että hänen mielestä lähtökohtaisesti Syyriasta tulevat pakolaiset eivät sopeudu suomalaiseen yhteiskuntaan. Jos kansanedustaja Halla-ahon kanta on sellainen jyrkän kielteinen, mitä järkeä on lähteä neuvottelemaan hänen kanssaan Syyrian pakolaisten auttamisesta? Ellei ole niin, että itse on valmis taipumaan Halla-ahon tahdolle. Oletan, että Nasima ei missään nimessä halua nyt luopua pakolaisten auttamisesta Suomessakin. Oletan näin, vaikka hän oli se, joka marssi puolustelemaan puolueensa puheenjohtajan maassa maan tavalla – lausuntoja.

Ihmisoikeudet eivät ole neuvottelukysymys Suomessa eikä muualla, ellei ole niin, että neuvottelu vie edistykseen ihmisoikeuksien hyväksi. Niiden kanssa, jotka polkevat ja haluavat jatkossakin polkea ihmisoikeuksia, ei pidä sopia.

Lopuksi siis voi vain todeta, että Nasiman kirjeellä on vain imagoarvoa, joka tekee hänestä neuvottelevan ja sovittelevan ihmisen. Nyt  meni vain vähän överiksi. Jokaisessa ihmisessä on hyvää ja pahaa. Jokainen meistä päättää itse, miten tulee toimia ja antaako pikkusormensa tai ei.

PS: henkilökohtaisella tasolla ymmärrän Nasimaa. Ei se ole kovin imartelevaa kestää Halla-ahon seuraajien nettikiusaamista “kriittisyyden nimellä” vaikkapa Hommaforumissa. Puhun nettikiusaamisesta kokemuksella.

*Kansalaisaktivisti, entinen kunnanvaltuutettu, espanjan kielen opettaja, kääntäjä ja tulkki, blogisti, neljän lapsen äiti, Suomen kansalainen.

Alkuperäisen blogikirjoituksen voi lukea tästä.

Tämä blogikirjoitus julkaistiin Migrant Talesissä luvalla.