Abdi Muhis: Lauantaisen Puhoksen “ratsia” puhuttaa yhä

by , under Abdi Muhis

Operaatio on hyvin tuttu toimenpide Puhoksen alueella, sujuvuus on molemmilta osapuolilta taattua koska yhdellä osapuolella on mukanaan iso joukko virkavaltaa sekä koulutetut koirat. Kukaan meistä ei kiellä sitä että tälläisiä operaatioita on hyvä välillä tehdä jos epäillään rikoksesta. Mutta tapa millä tämä toteutettiin oli mielestäni aika rajua. 

Se on ikävää että profilointia harrastetaan näin isosti ja me joudumme vuosi toisensa jälkeen siihen alistumaan. Maahanmuuttajia tai heidän näköisiä pyydetään todistamaan henkilöisyytensä ja vastaamaan kysymyksiin joihin ei kantasuomalaista joudu vastaamaan. Jos kyseessä on tietyn liikkeen epäileminen niin onko pakko koko kauppakeskus ja sen asiakkaat teho tarkastaa? Mukaan lukien rukoushuone? En ole kuullut tälläisestä tapauksesta muualla kuin Puhoksella.


Puhos ostokeskus sijaitse Itä-Hlsingissä. Kuva: Muhammed Shire.

Esimerkkinä operaatioon annan tilanteen josta muutkin voisi ymmärtää miksi olemme pettyneet tähän toimintaan. Esimerkiksi jos vaikka itäkeskuksen kauppakeskuksessa yhtä tai jopa kahta liikettä epäiltäisiin jostain rikkomuksista niin kohdistuisiko operaatio kaikkiin liikkeisiin ja heidän asiakkaisiin sekä myös itäkeskuksen kirkkoon? Ja jos kohteena olisi aina vain tietyn näköiset ihmiset? Miltä tämä tuntuisi? Ikävintä tässä on se että tämä on jo niin tuttua että maahanmuuttajat ovat jo väsyneitä valittamaan näistä asioista, tämä on normia heille.

Ajatus tapana on että ollaan hiljaa annetaan heidän tutkia ja kohdella meitä miten haluavat, ja jatketaan matkaamme ettei tulisi vaan ongelmia.

Tämä kasvattaa entisestään kuilua maahanmuuttajien ja virkavallan välillä. Erkaantuneemme kantaväestöstä kokien että olemme aina toisen luokan kansalaisia joita voi epäillä kaikesta ja kohdella miten halutaan. Tälläinen profilointi ei tietenkään ole vierasta Suomessa, otetaan esimerkiksi Romani kansan kohtelun tänä päivänäkin.

Useat kantaväestön edustajat eivät näe tässä ongelmaa ja sanovat että ei henkilöllisyyspapereiden näyttäminen voi niin vaikeaa ja dramaattista olla. Ja eihän se olekkaan jos kyse ei ole häneen kohdistuvasta jatkuvasta profiloinnista. Sitä on vaikea ymmärtää kunnes itse on perheensä kanssa ulkona syömässä tai ostoksilla ja sinut pysäytetään ja tarkistetaan paperit ennenkuin pääset jatkaa matkaa. Tämä on liian tuttua liian monelle ja ikävintä tässä on se että olemme itse jo hyväksyneet asian normina.

Mitä Puhokseen tulee niin varmasti siellä joitain pieni rikkeitä on tapahtunut, niinkuin varmaan jokaisessa ostarissa on. Sääntö Suomessa on aika haasteellista noudattaa kaikkia sääntöjä ja ymmärtää niitä 😀

Positiivisena asiassa tässä näen sen että kun tämä operaatio ilmoitettiin mediaan ja se sai hieman julkisuutta niin ihmiset myös pääsivät näkemään että ei se Puhos ole mikään NoGoZone eikä siellä sen kummempia tapahdu.

Poliisin kanssa Puhos on tehnyt paljon yhteistyötä varsinkin ennaltaehkäisevän tiimin kanssa ja yhteistyö on sujunut mahtavasti. Toivon ettei tämä operaatio pilaa ennaltaehkäisevän tiimin mahtavia välejä puhoksen kauppiaisiin sekä yhteisöön joka siellä on.

@Abdi Muhis